Občanský průkaz nově v chytrém telefonu

30. leden 2024

Konec plastovým občankám? Určitě ne. Od 22. ledna 2024 je ale možné aplikaci eDoklady používat a to na ministerstvech a ústředních úřadech. Od července pak bude možné používat elektronickou občanku i v kontaktu s policií nebo soudy, na finančních a živnostenských úřadech, úřadech práce a na České správě sociálního zabezpečení. Také na katastrálních úřadech, na krajích a obcích s rozšířenou působností.

Vedoucí komunikace a PR Digitální a informační agentury ČR, Anna–Marie Lichtenbergová dodává, že od ledna 2025 pak budou elektronickou podobu občanky přijímat i školy, notáři, banky, pošty a zastupitelské úřady i soukromé osoby.

Vymýšlení a realizace nových digitální projektů ale není jediným cílem Digitální a informační agentury. Stará se také o základní registry nebo o datové schránky místo ministerstva vnitra.

A právě datové schránky představují pro mnohé podnikatelské subjekty i fyzické osoby, kterým byly zřízeny povinně, problém. Desítky tisíc povinných datovek si jejich majitelé totiž dosud nezprovoznili a to pro ně může znamenat nemalé problémy i pokuty.

Poslechněte si více v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc s vedoucí komunikace a PR Digitální a informační agentury ČR, Annou–Marií Lichtenbergovou.

Spustit audio