Obce z okolí lužních lesů Litovelského Pomoraví si chtějí pořídit dron. Využívat ho chtějí k hubení komářích larev

Starostové obcí z okolí Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví chtějí využívat v boji proti komářím kalamitám dron. Do líhnišť má aplikovat přípravky k hubení komářích larev. Na pořízení bezpilotního letadla se samosprávy snaží získat dotaci olomouckého hejtmanství.

Přístroj už Litovelské Pomoraví před časem křižoval v rámci projektu Univerzity Palackého. A mimo jiné mapoval líhniště komárů. Zástupce obcí v Pomoraví to inspirovalo a dron teď chtějí pořídit na aplikaci larvicidních přípravků. Do komářích líhnišť by aplikoval buď klasický postřik nebo jeho granulovanou formu.

Jakub Miřijovský s dronem v Litovelském Pomoraví

Nezávislý starosta Střeně Jiří Nevima plán přibližuje: „V létě je vývoj komárů překotný. Takže se chceme na tu situaci připravit. V řádech hektarů je dron výkonný. Má integrovanou nádrž, do které můžeme nalít naředěný přípravek VectoBac. To znamená, je to klasický postřik ve volné ploše. Nemůže to být v lese, protože tam je spousta překážek, hrozí, že bychom stroj zničili. Další varianta, že bychom k dronu pořídili i rozmetadlo. A je i vlastně varianta toho VectoBacu granulovaného.“

Kam a kdy larvicidní přípravky aplikovat už v obcích Pomoraví ví díky mnohaleté zkušenosti, pomůžou jim ale také data z aktuálního univerzitního projektu, v rámci kterého líhniště komárů mapovaly nejen drony, sledují je také senzory.

Přibližuje Jakub Miřijovský z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakuloty Univerzity Palackého: „Na základě dat z leteckého průzkumu známe tvar těch tůní, známe jejich hloubku, velikost. V některých vybraných tůních nám senzory monitorují i výšku té hladiny, teplotu, PH, což jsou všechno parametry důležité pro líhnutí komáří larvy.“

Jakub Miřijovský s dronem v Litovelském Pomoraví
Spustit audio