Obce zasáhla nová pravidla pro zdanění hazardu, některé přijdou o velkou část příjmů

26. leden 2024 14:50

Méně příjmů do rozpočtu, méně investic. Některé samosprávy přišly úpravou o rozdělování peněz ze zdanění hazardu až o polovinu příjmů do rozpočtu. Patří mezi ně třeba šumavská Železná Ruda.

Odklad investic, hledání dotací nebo přímo odložení investic. Některé radnice tak reagují na úpravu rozdělování peněz ze zdanění hazardu. Nová pravidla platí od ledna. Obce, kterým až dosud zůstávalo 65 procent zdaněných výnosů z hazardu na jejich území dostanou nově 22,5 procenta. Většina prostředků totiž nyní směřuje přímo na Ministerstvo financí, které je dále distribuuje. Část z příjmu z hazardu tak získají i obce, na jejichž území žádný hazard není.

Ulice 1. máje v Železné Rudě

Třeba Železná Ruda tímto způsobem přijde o desítky milionů. „Ztratíme v podstatě 50 procent příjmů. V minulosti jsme ročně získali kolem 60 milionů korun, nyní to vychází na 15 až 20 milionů,“ říká ekonom města Vlastimil Valeš. Město tudíž odkládá na neurčito některé investice, například kompletní rekonstrukci ulice 1. máje, na niž už má vypracovaný projekt. Na jiné, jako je bytová výstavba, si bude muset vzít standardní hypotéku.

Výpadek příjmu z hazardu řeší i v Borovech na jižním Plzeňsku. Obec se zhruba 250 obyvateli má na svém území jedno kasino. „Loni hospodařila s příjmy zhruba 15 milionů korun, z toho 9 milionů byly příjmy právě z kasina. „Nyní počítáme s tím, že by nám mohl zůstat milion nebo milion a půl, ale jaká bude realita, ještě uvidíme,“ uvádí starosta obce Jiří Černý. Vedení obce dosud většinu investic financovalo ze svého rozpočtu. Teď prý bude muset začít hledat dotace. Rozpracované projekty, jako je výstavba nové prodejny či napojení části obce na čističku odpadních vod, rozprostře do několika let.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy