Obchvat Havlíčkova Brodu by řidiči mohli začít využívat na konci letošního roku

15. únor 2023

Obchvat Havlíčkova Brodu a přivaděč k dálnici D1 v Jihlavě, to jsou dvě z nejvýznamnějších položek na seznamu prací Ředitelství silnic a dálnic na Vysočině pro nadcházející stavební sezonu.

„Bude určitě pokračovat naše největší stavba. Tou je obchvat Havlíčkova Brodu, kde se práce posunuly asi do poslední třetiny,“ popsala ředitelka jihlavské správy Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová. „V druhé polovině roku bychom rádi zahájili stavbu přeložky silnice ve Žďáru nad Sázavou,“ dodala. Soutěž na dodavatele této stavby by měla začít co možná nejdříve.

Původní cena stavby obchvatu Havlíčkova Brodu byla 1,6 miliardy korun. Prodraží ho vícepráce. „Zatím naše předpoklady přesahují ty předpokládané náklady asi o třetinu,“ potvrdila Marie Tesařová. Do konce letošního roku stavební práce na obchvatu hotové nebudou, ale všechno naznačuje, že by mohl být zprovozněn.

Na konci března začne Ředitelství silnic a dálnic opravovat druhý pás jihlavského dálničního přivaděče. Teď jedná o dopravních omezeních, která budou se stavbou spojená. Na rozdíl od loňského roku chce opravu provést ve dvou částech. Rozdělení stavbu sice prodlouží, pro řidiče to ale bude znamenat menší omezení.

Další chystané stavby popsala ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová.

Spustit audio

Související