Oběšený sládek, ale i vyhlášené pivo, za kterým se jezdilo zvláštním vlakem, patří k historii osady Plavnice na Českobudějovicku

Plavnice je malá osada v sousedství Kamenného Újezda na Českobudějovicku, která leží jen asi 1,5 kilometru jihovýchodním směrem. Už od 16. století patřila Rožmberkům.

V roce 1563 zde nechal rožmberský regent Jakub Krčín z Jelčan postavit ovčín a o rok později i pivovar. Ten měl nahradit pivovar v sousedním Vidově, jenž byl pro špatné hospodářství zrušen.

Po čase se ale v plavnickém pivovaře opakovalo totéž, co bylo ve Vidově. Jakub Krčín z Jelčan dal proto oběsit sládka pivovaru pro nevěrnou službu a krádež – prý sobě třetí var vystavoval. Krčín zakročil přísně, ale jak se doslýchalo, „písař se do botek jeho obouval a na freji s Krčínem spolky míval.“

Později přešla Plavnice do majetku Schwarzenbergů a v 19. století dosáhlo plavnické pivo pro svou dobrou kvalitu značného rozšíření v celém okolí. Hostinec nedaleko dvora se stinnou zahradou, alejemi a háječkem se stal velmi oblíbeným výletním místem kraje. Z Českých Budějovic dokonce o letních nedělích přivážel výletníky zvláštní vlak, zvaný obecně Flamenderzug; večer byl k dispozici k návratu.

Četné spolky a korporace, jako baráčníci, veteráni, hasiči, pošťáci, konaly v Plavnici své zábavy s různými atrakcemi za veliké účasti. Pivo se v Plavnici přestalo vařit na počátku 20. století a dnes budova někdejšího pivovaru již nestojí.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil etnograf Jan Šimánek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související