Obětem sexuálního násilí v prostředí církve nově v Ostravě pomáhá speciální poradna

4. duben 2023 10:50

Ostravská Charita otevřela poradnu pro oběti sexuálního násilí z církevního prostředí. Jako první v zemi tak zareagovala na požadavek katolické církve se tomuto citlivému tématu plně věnovat. Poradna v Ostravě-Vítkovicích spolupracuje s psychology i Bílým kruhem bezpečí.

„Církev má bezpochyby v této oblasti velké dluhy nebo velké mezery, které by bylo dobré, aby byly nějak naplněny,“ říká Marek Jargus, kněz a psychoterapeut, který je členem ostravského týmu připraveného se věnovat obětem sexuálního násilí v prostředí církve.

Ženy a muži s touto zkušeností se mohou poradně Charity v Ostravě-Vítkovicích ozvat telefonicky a domluvit si termín. „Ten člověk dostane na výběr ze dvou kněží terapeutů anebo z psycholožky ženy. Pokud si vybere z této nabídky, tak ta konzultace samotná bude probíhat tady u nás v poradně,“ informuje vedoucí poradny Marek Adámek.

Přichystali bezpečné prostředí, kde se lidé mohou anonymně a bezplatně svěřit. „Buď to můžou třeba řešit pouze v té psychologické rovině, ujasnit si, nebo případně také jim nabídnout možnost, jak to řešit v té trestněprávní rovině, aby ten pachatel mohl být za to potrestán a také, aby se to násilí už dále nedělo. V tomto směru spolupracujeme s Bílým kruhem bezpečí, který je schopen jim v této problematice pomoci více,“ doplňuje Marek Adámek.

Ostravské biskupství spolu s Charitou spustilo poradnu od 1. ledna letošního roku. Zatím o sobě hlavně dávají vědět, aby lidé neváhali se na ně obrátit. A proč ne na běžnou poradnu? Sexuální násilí v církvi totiž znamená, že kromě důvěry v lidi obecně mohou oběti ztratit i svou víru, vysvětluje Marek Jargus.

„Jsou opravdu hluboce zraněni z toho církevního prostředí nebo prožívají velkou nedůvěru, očekávají, že budou nějak více přijati, že to nebude jen tak jako odbyto, že se staráme hlavně o tu instituci, ale že na prvním místě máme péči hlavně o konkrétní lidské duše,“ dodává Jargus.

Ostravská poradna je připravena pomáhat a postupně by měly v České republice vznikat další.

Spustit audio