Objevte, jak les prorůstá do umění, do měst i do našeho nitra

20. duben 2020

Les je v tyto časy místem, kam často vyrážíme za klidem. Les je ale i místem inspirace. Poslechněte si, kdo v lese tvořil, nebo jak lze přinést les do města.

strom, mikrofon

V tematicky laděném ArtCafé jsme představili projekty umělců, kteří se lesem nechali inspirovat. Jsou to například landartista David Nash z Walesu nebo britská fotografka Ellie Davies, která zachycuje jedinečnou atmosféru lesů v jižní Anglii. S odkazem na instalaci švýcarského galeristy Klause Littmanna jsme otevřeli téma zalesňování ubánního prostoru. Littmann nechal vysázet 299 vzrostlých stromů na fotbalovém stadionu v Klagenfurtu, aby mohlo několik tisíc lidí obdivovat z tribun živý les, protože ten se podle něj stává v naší společnosti vzácností.

Navracíme prostoru původní ráz a je to strašně zajímavé.
Ema Pospíšilová

Koordinátorka projektu zalesnění Kampusu Hybernská, Ema Pospíšilová, představila v reportáži Dominiky Prokopové plán na ozelenění multifunkčního prostoru kampusu, který se nachází v úplném centu Prahy u Prašné brány. „Truhlíků květináčů je všude mnoho, my jsme se rozhodli pro pět zelených samozavlažovacích stěn,“ vysvětluje Pospíšilová a odkazuje se taky na zelenou historii místa. V 18. století byly totiž v uzavřeném dvoře opravdu zahrady, kde rostly byliny a okrasné rostliny. Projekt ozelenění navíc počítá i s vysazením dominantního stromu.

Sázení má pro mě význam. Rozhodně tu nejsem jen na brigádě.
Michal z dokureportáže

Zalesňováním se zabývají i studenti, kteří vypomáhají sázet stromky v lesích poškozených kůrovcem. V dokumentární reportáži Agáty Hrnčířové jsme se vydali do Kozmic na Benšovsku, kde pomáhali i studenti z FAMU.

Pohled architekta na vztah člověka a krajiny představil v reportáži Alžběty Kvasničkové Jan Vybíral, který ve své diplomové práci z UMPRUM analyzoval terén Šumavy. Ve svém textu oceňuje rozmanitost v zastoupení druhů i krajinných typologií a les chápe jako přirozený přírodní proces, pokrývající krajinu pozitivní masou. Člověk ji podle něj redukuje pro své životní potřeby a vytváří tak negativy, prázdné plochy.

Místa po bývalých vesnicích mají vlastní atmosféru a velký urbanistický význam v krajině.
Jan Vybíral

Ve své práci se Jan zaměřil na zkoumání vlivu člověka a přírody na krajinu a hledání rovnováhy mezi těmito vlivy. Rozhovor připravila Alžběta Kvasničková.

Hudbu pro ArtCafé vybral hudební dramaturg Ondřej Bambas a v lesním playlistu se objevily mimo jiné i ukázky za alba Conference of Trees německého elektronického producenta a konceptuálního hudebníka Panthy Du Prince, ve kterém objevuje komunikaci stromů. Na konci ArtCafé si také můžete poslechnout Jógu na vlnách Vltavy s Annou Ribanskou. Pořad připravila a moderovala Jitka Kostelníková.

Spustit audio

Související