OBRAZEM: Po sedmiměsíční opravě se znovu rozjela lanovka na Petřín

8. duben 2016

Odstávka lanové dráhy na pražském Petříně skončila. Celých sedm měsíců museli zájemci o možná vůbec nejkrásnější pohled na Prahu na petřínský kopec vystoupat po svých. Turisty a zamilované páry na zdejší lanové dráze totiž vystřídali dělníci a stavaři, kteří se vrhli na její generální opravu.

Provoz lanovky zastavil pražský dopravní podnik loni v září. Rekonstrukce byla svou délkou i rozsahem oprav naprosto ojedinělá. Důvodem byl špatný technický stav mostu ve stanici Nebozízek způsobený sesuvem půdy.

„Most se mírně sesouval ke stanici Újezd a nakláněl se směrem ke Smíchovu. Statik nám doporučil ho opravit, nebo vyměnit,“ říká vedoucí provozu petřínské lanovky Pavel Kejha.

Se sundáváním starého mostu a usazením nového musel v lednu přijet na pomoc druhý největší jeřáb v republice. Právě tato část rekonstrukce byla zřejmě nejtěžší, jeřáb musel totiž najet až do poloviny petřínského kopce. „Nejtěžší bylo naplánovat nájezd a ukládání na připravené pilíře,“ říká Pavel Kejha.

Zprovoznění lanovky uvítali i provozovatelé restaurace vedle Nebozízku: „Jsme hrozně rádi, že můžeme uvítat hosty a lanovka je zase v provozu,“ říká provozní Lenka Laryš. Pro hosty restaurace je totiž lanovka hlavním dopravním prostředkem.

Rekonstrukce probíhala zároveň i ve zbylých dvou stanicích lanové dráhy, na Petříně a na Újezdě. Ve stanici Petřín byl opraven bezpečnostní systém a technologické zázemí. Ve stanici Újezd byla zrekonstruována vstupní hala, nástupiště a toalety pro cestující.

Stanice Nebozízek se dočkala kompletní rekonstrukce - má nové nástupiště, schody i LED osvětlení
U stanice Nebozízek vznikl nový prefabrikovaný železobetonový most
Renovací prošly i oba vozy lanovky
Renovací prošly i oba vozy lanovky. Na snímku zachyceny při míjení pod stanicí Nebozízek
Vyměněny byly i části kolejí a tažných lan
autor: Veronika Neprašová
Spustit audio