Obtěžování v taxíku? Mějte připravenou nouzovou větu, radí instruktor moderní sebeobrany

18. červenec 2022

Nezisková organizace Beat Sexism CZ v roce 2020 zveřejnila studii, která odkryla, že 9 z 10 žen se necítí bezpečně, když jdou večer domů samy. Jako lepší možnost se pak může jevit jízda taxíkem, který by měl být zárukou bezpečné dopravy. Co když se ale obtěžování nevyhnou ani tam?

Instruktora moderní sebeobrany Pavla Houdka jsme se ptali, co v případě sexuálního obtěžování v taxíku dělat nebo naopak nedělat. „Taxík prostě není bezpečný prostor. Ani tam, bohužel, nemůžete ztratit ostražitost,“ říká. „V momentě, kdy vám ten člověk začne překračovat hranice, je plně na místě se ohradit a poslat ho do patřičných mezí,“ doporučuje.

Čtěte také

O své nepříjemné zkušenosti se s námi podělily dvě respondentky, které si přály zůstat v anonymitě. „Najednou, než jsem se nadála, tak seděl u mě na zadním sedadle, začal mě hladit po ruce a já zamrzla,“ vzpomíná jedna z obtěžovaných. Od té doby se taxi službám vyhýbá a i v nočních hodinách upřednostňuje hromadnou dopravu.

„Bolt netoleruje jakýkoliv projev či známky násilí nebo diskriminace. Veškeré tyto situace je potřeba vždy nahlásit na podporu aplikace a zároveň na policii,“ říká Soňa Stloukalová, country manažerka české pobočky Bolt. Martina Doušová, manažerka zákaznické podpory tradiční přepravní společnosti Modrý anděl, pak klientům radí, aby si pro bezpečnější jízdu vždy sedali dozadu.

Jak může podle Pavla Houdka znít nouzová věta? Jaké ochranné mechanismy poskytuje přepravní společnost Bolt svým řidičům a zákazníkům? A proč je důležité obtěžování nahlašovat? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka