Obyčejnosti Jany Kirschner i zvuky ekvádorské džungle v Sedmém nebi Niny Marinové

28. duben 2024

V dnešním díle Sedmého nebe se společně s Ninou Marinovou můžete vydat na objevování čerstvých hudebních novinek. Začneme na Slovensku, kde minulý měsíc vyšlo nové, již deváté studiové album zpěvačky Jany Kirschner s názvem Obyčejnosti. 

Album, které nahrávala společně s producentem Eddiem Stevensem v Londýně během lockdownu, přináší neobyčejnou zvukomalebnost a hravost. Jana si na něm vyzkoušela i jiné přístupy k práci s hlasem a slovem, jak ji tradičně známe, takže rozhodně stojí za pozorný poslech.

Pustíme si také ukázku z nového alba cellistky, kytaristky a zpěvačky s haitskými kořeny Leylly McCally, nebo třeba francouzské zpěvačky Cyrille Aimée a zjistíme, co ji přivedlo k tomu, že je album více autorské než kterékoli z jejích dosavadních nahrávek.

Nevšední hudební zážitek přinese britský multiinstrumentalista Cosmo Sheldrake. Jeho nové album Eye to The Ear obsahuje jednadvacet písní, ve kterých kromě tradičních hudebních postupů využívá i krajinné zvukové nahrávky, které sbírá při svých cestách a výzkumech. Jeho hudba je tak jakýmsi hudebním zrcadlem přírody, kde se prolínají zvuky ptáků, brouků, ryb a dokonce i hub. Například v písni Lichens se Cosmo inspiroval objevem nového druhu houby v ekvádorské džungli. Protože Cosmo považuje rostliny a živočichy účinkující v písních za spoluautory, část zisku z jeho alb putuje na podporu neziskových organizací zabývajících se ochranou přírody.

Spustit audio