Obyvatele Ptenína na jižním Plzeňsku čeká referendum o výstavbě větrných elektráren

12. leden 2023 16:08, aktualizováno

Obyvatele obce Ptenín na jižním Plzeňsku čekají tento týden hned dvoje volby. Kromě prezidenta se mohou vyjádřit také k tomu, zda kousek za obcí mají, nebo nemají vyrůst větrné elektrárny.

V Plzeňském kraji jsou zatím tři větrné turbíny. Jedna u obce Dožice na jižním Plzeňsku a dvě u Damnova na Tachovsku. Podobné stavby zásadně a také na dlouho změní tvář krajiny. Na druhou stranu obvykle investor nabídne obcím nějakou kompenzaci. A přesně to teď řeší v obci Ptenín. Před časem se tu lidé vyjadřovali v anketě, která dopadla nerozhodně. Teď se místní zastupitelstvo rozhodlo spojit prezidentské volby s referendem.

Firma oslovila obec už na začátku roku 2021. „Uskutečnili jsme veřejné projednání záležitosti s občany, následně anketu a poté jsme se tématem dále zabývali, například jsme zjišťovali, jak se žije v blízkosti větrných elektráren obyvatelům jiných obcí. Nakonec jsme se po dalších diskuzích rozhodli pro uspořádání referenda,“ uvádí starosta Ptenína Martin Kastner. Větrné turbíny by měly stát mezi Ptenínem a Újezdcem. „V katastru Ptenína by byly umístěny dvě, zároveň firma jedná se sousední obcí Otěšice, kde by stály další dvě.“

Za souhlas s výstavbou elektrárny by obci náležela kompenzace. Aktuální nabídka firmy činí milion korun jednorázově za jeden větrník a dále 300 tisíc korun ročně. Je možnost určitý finanční obnos přerozdělit i přímo občanům. Pokud by obyvatelé Ptenína výstavbu v referendu podpořili, vedení obce má v plánu oslovit více firem a zajistit nejlepší nabídku.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio