Obyvatelé Rožmberku nad Vltavou rozhodnou v referendu o výstavbě větrných elektráren, okolní obce se bouří

17. srpen 2023 07:40

Rožmberk nad Vltavou uspořádá místní referendum o výstavbě tří větrných elektráren. Na posledním jednání to schválili zastupitelé. Společnost Meridian Nová Energie chce postavit větrníky na kopcích mezi Přízeří a Vyšším Brodem. Nabízí městu i obyvatelům kompenzace přesahující 45 milionů korun po dobu dvaceti let.

„Nesouhlasím s tím, aby tu stály tři větrné elektrárny. Bude to hyzdit tuto krásnou krajinu, která je poměrně hojně turisticky navštěvovaná,“ říká obyvatelka Přízeře Jarmila Adamková.

Naopak nerozhodnutý je zatím Alois Štístek. „Není to žádná sláva pro tohle místo, ale zase na druhou stranu ta energie je potřeba. Záleží, jak by to vypadalo pohledově. Nevím, je to tak půl na půl,“ uvažuje.

O výstavbě tří větrných elektráren rozhodnou v nadcházejících měsících sami obyvatelé Romžberku nad Vltavou. Zastupitelé chválili vypsání místního referenda. „Zastupitelstvo mělo dvě možnosti – využít anketu, nebo referendum. Anketa je do jisté míry zpochybnitelná a tam, kde ji použili, často skončili u nějaké bouřlivé diskuze a vrátili se k referendu. Referendum bude samozřejmě složitější, protože jsou to malé volby, ale slibujeme si od toho jednoznačný výsledek,“ vysvětluje starosta Bohuslav Čtveráček.

„Referendum se musí uskutečnit do 1. března 2024, ale to je nejzazší termín s nějakou rezervou, protože my teď musíme vyřešit věci, jako je otázka do toho referenda a podobně,“ dodává.

Na jednání zastupitelů dorazili v úterý večer i odpůrci ze sousedního Malšína a okolí. „Dvě stě lidí rozhodne o tisíci lidech, to je šílené,“ zaznělo.

Čtěte také

Záměr se nelíbí ani Vyššímu Brodu, odkud by větrníky byly vidět. „Myslím si, že to není úplně ideální místo pro tyto elektrárny. Jako město se určitě budeme vyjadřovat. Předpokládám, že budeme účastníky řízení, protože jsme sousedním katastrem,“ uvádí místostarostka Romana Ouředníková.

Investor nabízí Rožmberku nad Vltavou i obyvatelům kompenzace přesahující 45 milionů korun po dobu dvaceti let.

Podle zástupce společnosti Meridian Josefa Urbicha má jít o dosud největší větrníky v Česku. „Ten větrník by mohl mít až 247 metrů, tubus kolem 166 metrů, lopatka 70 až 80 metrů. Takhle vysoký větrník ještě v Česku není. Vyrobí nějakých 6,2 megawatt elektřiny, což znamená až pro pět tisíc domácností,“ popisuje.

Pokud se Rožmberští vyjádří v referendu kladně, podepíše město s investorem memorandum. Záměr ale musí být v souladu se Zásadami územního rozvoje Jihočeského kraje, kde jsou stanovená pravidla pro umisťování větrných elektráren. Investor musí mimo jiné také získat kladné vyhodnocení vlivu na životní prostředí.

Stejná společnost už chtěla budovat čtyři podobně vysoké větrníky u nedalekého Malšína. Tam ale výstavba vzbudila odpor mezi místními a zastupitelé ji jednomyslně odmítli.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související