Obyvatelé Sokolova si na novou Krejcarovou lávku zřejmě počkají

17. leden 2020 08:30

Krejcarová lávka v Sokolově patří mezi důležité spojnice pro pěší přes řeku Ohři. Propojuje historické centrum města s volnočasovou lokalitou Jižní lom. Od září loňského roku je kvůli špatnému stavu a plánované demolici uzavřená. Na podzim měly začít práce na jejím odstranění. Lávka ale pořád stojí na svém místě.

Krejcarová lávka je od září uzavřená, protože v té době si jí převzal zhotovitel nového přemostění. Podle zástupce firmy Václava Vlčka demolice mostu nemohla začít, protože museli na podzim přepracovat část projektové dokumentace, konkrétně napojení komunikace na straně Jižního lomu.

V současnosti už je projekt téměř přepracovaný a demolice lávky by mohla začít na jaře letošního roku. Zástupce zhotovitele mi také prozradil, že už zároveň pracuje na výrobě nové ocelové konstrukce.

Nová Krejcarová lávka bude mít podobu zavěšeného ocelového mostu. Uprostřed vznikne jeden pilíř, který bude vysoký zhruba 27 metrů a z něho pak budou natažená ocelová lana, takzvaná táhla. Šířka lávky by měla být podle návrhu různá – na začátku mostu to bude zhruba dva a půl metru, uprostřed bude ale konstrukce široká až sedm metrů. Z obou stran bude nová lávka bezbariérová i z toho důvodu, že kolem ní vede páteřní cyklostezka Ohře.

Celkové náklady na nový most jsou zhruba 58 milionů korun. Město Sokolov se bude podílet necelými dvěma miliony korun. Zbytek uhradí Ministerstvo financí díky dotaci z fondu na následky zahlazování důlní těžby. Podle informací z ministerstva by posunutý termín demolice stávající lávky neměl mít vliv na dokončení té nové. Termín pro zhotovitele pořád platí, to znamená, že v únoru příštího roku by se lidé měli procházet už po novém mostě.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio