Očkování dětí? Chceme-li zamezit cirkulaci viru, připravme se na to, upozorňuje světoznámý vakcinolog

1. duben 2021

Pokud chcete mít dlouhotrvající imunitu, budete potřebovat třetí dávku, říká v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál šéf vývoje vakcín u společnosti GSK Rino Rappuoli. Tato britská firma spolu s francouzskou společností Sanofi vyvíjí vlastní koronavirovou vakcínu. Evropská unie si u konsorcia předobjednala 300 milionů dávek, s vakcínou počítá i Česko. Očkovací látka má ale velké zpoždění.

„V tuhle chvíli je naše vakcína už ve druhé fázi klinických testů a data vypadají velmi dobře,“ prozrazuje Radiožurnálu Rino Rappuoli, světoznámý italský vědec, který se vakcínami zabývá 40 let.

GSK A SANOFI

Vývoj podjednotkové koronavirové vakcíny na bázi rekombinantního proteinu a adjuvans (posilovače vakcíny) mají na starosti britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) a francouzská Sanofi. Zdržely je ale problémy s nedostatečnou imunitní reakcí u starších lidí. Konsorcium zahájilo v únoru nové testy na více než 700 lidech. Firmy mají svou vakcínu dodávat do zemí Evropské unie, Velké Británie, ale také třeba do Spojených států.

Podle něj je nutné vyvíjet stále více očkovacích látek, tak aby mohly reagovat na nové mutace koronaviru. „Plánujeme, že vyvineme druhou generací vakcín proti koronaviru jak na bázi proteinu, tak na bázi nukleových kyselin (RNA). Naše vakcíny budou jistě velmi dobrou alternativou k vakcínám ostatních společností,“ soudí.

Na jedné z vakcín firma GSK pracuje i s kanadskou společností Medicago. Kanaďané používají pouze koronavirový protein, který nechávají vyrobit buňkami listů rostliny zvané Nicotiana benthamiana. Jde o blízkého příbuzného tabáku. Hotové proteiny pak používají přímo ve vakcíně. 

Pandemie RNA vakcínám pomohla

Naopak vakcíny na bázi nukleových kyselin, tedy RNA vakcíny, spoléhají na to, že si koronavirové proteiny, na nichž se má tělo vycvičit proti případné nákaze, lidské buňky vyrobí samy. Tyto vakcíny jsou světovou novinkou, mají je společnosti Moderna a Pfizer. Bez pandemie by prý ale nikdy nebyly tak rychle schválené.

Čtěte také

„RNA vakcíny byly v klinických testech na jiná onemocnění, bez pandemie koronaviru by nebyly schváleny dalších možná pět nebo deset let. Protože prostě ještě nebyly úplně připravené. Ale kvůli naléhavosti pandemie je pochopitelně lepší mít vakcínu, kterou skladujete při 80 stupních pod nulou, než nemít nic. To je jasné,“ soudí Rappuoli.

Navíc se ukázalo, že RNA vakcíny jsou bezpečné a fungují velmi dobře. I u nich prý ale bude nutné dát lidem alespoň o jednu dávku víc, než s kolika se nyní počítá. „Podle mě je také velmi důležité, že v určitý čas budeme muset dát lidem posilující dávku, takzvaný booster. Pokud chcete mít dlouhotrvající imunitu, budete potřebovat booster, třetí dávku. Možná už za rok po prvním očkování.“

Očkování dětí zřejmě přijde

Přeočkování každý rok snad nebude nutné, s vakcinací dětí bychom ale počítat měli. „Důvodů, proč dosud děti nebyly zařazeny do klinických studií, je mnoho. Zaprvé při vývoji jakékoli vakcíny nebo i léku testujete přípravek nejdřív na dospělých, až teprve poté na dětech,“ vysvětluje Rappuoli.

„V tomto konkrétním případě vakcínu potřebují hlavně nejrizikovější skupiny obyvatel, tedy ti nejstarší – osmdesátníci a výš, u nichž je smrtnost extrémně vysoká. Naopak u dětí není skoro žádná, takže dává smysl začít právě u rizikové skupiny obyvatel. Pokud ale virus zůstane v populaci přítomen, měli bychom se připravit i na očkování dětí, abychom zamezili cirkulaci viru.“

Studie prověřující bezpečnost a účinnost vakcín u dětí už firmy provádějí. Právě v souvislosti s dětmi se také mluví o tom, že by v budoucnu mohlo být očkování zcela bezbolestné – jehly a stříkačky by vystřídaly spreje, prášky nebo kapky do úst.

Dr. Rino Rappuoli je šéfem vývoje vakcín v britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (GSK) a zároveň profesorem zabývajícím se vývojem vakcín na Imperial College v Londýně

Rino Rappuoli

Doktor Rino Rappuoli je šéfem vývoje vakcín v britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (GSK) a zároveň profesorem zabývajícím se vývojem vakcín na Imperial College v Londýně. Žije v italské Sieně, na tamější univerzitě získal i doktorský titul v přírodních vědách. Je členem britské Královské společnosti, americké Národní akademie věd a Evropské organizace pro molekulární biologii. Získal řadu mezinárodních ocenění, publikoval nejméně 700 prací v recenzovaných vědeckých časopisech. Zasloužil se o rozvoj nových vědecký směrů jako třeba buněčná mikrobiologie nebo reverzní vakcinologie.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související