Očkování kvůli koronaviru neodkládejte, radí dětská lékařka

27. duben 2020

Rodiče zdravých dětí by měli dodržet očkovací kalendář, aby byly chráněné před nebezpečnými nákazami. Ani běžně nežijeme ve sterilním prostředí, odklady kvůli jakékoliv nemoci proto nemají smysl.

„Očkování své dcerky jsem se nebála. Teď je tady koronavirus, ale jiné viry nezmizely, jsou tu stále,“ myslí si maminka dva a půl měsíce staré Adélky. „Stále je lepší předcházet jim než pak řešit následky.“

Stejný názor zastávají i odborníci. Pokud dítě nemá žádné příznaky, není podle nich důvod očkování odkládat. „Nežijeme totiž ve sterilním prostředí a nejrůznější bakterie a viry na nás útočí prakticky neustále,“ upozorňuje dětská lékařka a předsedkyně Odborné společnosti dětských praktiků Alena Šebková.

Pokud bychom měli odkládat očkování kvůli jakékoliv nemoci, se kterou se dítě potenciálně může setkat, tak bychom nemohli očkovat nikdy.


Alena Šebková

Malá Adélka absolvovala hned dvě očkování, šlo o hexavakcínu a nepovinné očkování proti rotavirové infekci. „Když rodiče sami projeví zájem o nepovinná očkování, nechceme je sem zvát každých 14 dní. Některá očkování se totiž dají aplikovat zároveň,“ říká Šebková.

Čtěte také

Lékařka se na počátku pandemie setkávala s pochybnostmi, zda nechat očkovat malé děti. „Teď už ale nejsou tak časté. Některé maminky samozřejmě zavolají a zeptají se, jestli mají přijít. Ale teď už to není nijak masivní.“

Maminky pochybující o očkování se bojí hlavně toho, aby jejich potomek právě neprodělával bezpříznakovou infekci koronavirem. Jenže dítě může být v období, kdy podstupuje očkování, v inkubační době kterékoliv nemoci.

Než maminka Adélky vstoupila do ordinace, musela zvonit na zvonek. Ordinace je totiž uzavřená. Rodiče malých dětí se dovnitř dostanou jenom po předchozí domluvě. „Snažíme se předcházet tomu, aby se lidé setkávali, a snažíme se i plánovat v delších intervalech. Po odchodu pacientů je pak dost času a prostor je možné vyzářit a vydezinfikovat.“

Důležitý očkovací kalendář

„Pokud je dítě fyzicky zdravé a není tam jasná anamnéza kontaktu s tímto onemocněním ani případná inkubační doba, o které bychom nevěděli, není důvod očkování odkládat. Shodují se na tom všichni odborníci, kteří se k problému vyjadřovali,“ zdůrazňuje Šebková.

Lékaři apelují především na to, aby rodiče dodrželi očkovací kalendář u povinných vakcín. S nepovinnými je možné čekat, pokud už nejsou rozočkované.

Čtěte také

„Některým rodičům takové odložení nabízíme, a oni si sami řeknou, že to není nutné. A přejí si, ať je všechno ve správných intervalech tak, aby očkování dítě chránilo. Já sama ve své ordinaci s odkládáním očkování problém nemám,“ konstatuje Šebková.

Jiní rodiče ovšem děti trvale odmítají očkovat. Jejich názory zřejmě nezmění ani pandemie koronaviru. „Mám čerstvou zkušenost maminky, která trvale odmítá děti očkovat proti spalničkám, a nedošlo u ní ani při této situaci ke změně názoru,“ uzavírá Šebková.

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.