Očkování versus varianta delta. Jedna dávka nestačí, zkraťme intervaly mezi dávkami, žádají epidemiologové

Jedna dávka očkování by proti novým mutacím koronaviru nemusela stačit. Epidemiologové proto nabádají, aby lidé získali plnohodnotnou ochranu co nejdříve. Navrhují zkrátit intervaly mezi dávkami i kombinování různých druhů vakcín.

Intervaly mezi dávkami se v minulosti prodlužovaly, aby co nejvíc lidí dostalo aspoň jednu dávku očkování. Teď by ale nemusela stačit. Z dat z Velké Británie totiž víme, že virová mutace delta – dříve označovaná jako indická – je o více než 60 procent nakažlivější než původní alfa mutace, tedy takzvaná britská.

Čtěte také

Dobrá zpráva je, že vakcíny proti ní stále velmi dobře fungují. Podle dat Anglického úřadu veřejného zdraví má vakcína firmy Pfizer v případě delta mutace 96procentní účinnost proti závažnému průběhu onemocnění vyžadujícímu hospitalizaci, u vakcíny firmy AstraZeneca je to 92 procent. To jsou srovnatelná čísla s účinností proti variantě alfa.

Rozdíl je v účinnosti proti onemocnění, při němž má člověk příznaky, ale do nemocnice nemusí. Proti delta mutaci je první dávka účinná jen asi z 30 procent. Jedna dávka vakcíny tedy nestačí. „U této varianty se ještě zvyšuje význam druhé dávky,“ potvrzuje i šéf skupiny MeSES Petr Smejkal.

Kombinace různých vakcín?

Vakcinologové proto navrhují i kombinování různých druhů vakcín, aby tak umožnili co nejvíce lidem získat obě dvě dávky vakcíny. „Je to pro lidi, kteří odmítnou druhou dávku AstraZenecy, ať už ze zdravotního důvodu, nebo z jakéhokoliv důvodu,“ vysvětluje profesor Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.  

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je kombinování vakcín v tuto chvíli možné pouze ve velmi výjimečných případech, mezi které patří závažná reakce po první dávce. Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že Česko s rozhodnutím o kombinování vakcín vyčkává na doporučení Evropské lékové agentury.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.