Od Černého Nadýmače na písečné duny u Semína

16. říjen 2016

Pokud toužíte po lesním tichu a přitom chcete vidět něco zajímavého, tak vstupte do lesů nad Břehy u Přelouče. Kouzelná stezka podél Výrovského kanálu vás dovede k rybníku Černý Nadýmač, odtud pak můžete pokračovat po hrázích dávno vyschlých rybníků až do Semína.

Rybniční síť byla na Pardubicku za časů Viléma z Pernštejna hustší než na Třeboňsku. Dnes je většina rybníků vysušena, přeměněna na pole a lesy. Ještě dnes ale v krajině poznáte hráze, porostlé staletými duby. Zachovaly se i pomístní názvy jako Nohavice, Brůna, nebo V Rybníce.

Letnění na Černém Nadýmači

Výrovský, známý také jako Sopřečský, kanál přivádí vodu z Opatovického kanálu a napájí rybník Černý Nadýmač. Černý, díky svému tmavému bahnu, a Nadýmač údajně proto, že by na dně rybníka měl být pramen. Jestli tam pramen je, je sporné, určitě tam jsou ale semena vzácných trav puchýřky útlé a odemky vodní. Díky nim se rybník jednou za tři roky vypustí a pak zjara velmi pomalu napouští (dno rybníka bývá odhalené od dubna do poloviny srpna). Tento proces zvaný letnění má zajistit přežití a obnovu semenné banky na dně Nadýmače.

Černý Nadýmač ve fázi letnění

Od Černého Nadýmače vede příjemné lesní cesta do obce Semín. Nedaleko od ní je zajímavá technická památka - akvadukt. Tato mimoúrovňová vodní křižovatka je oblíbenou zastávkou turistů. Nechybí zde posezení a informační tabule.

Písečné duny v Semíně

Uprostřed obce Semín byla dříve velká písečná duna. Ta se s rozvojem obce přesunula do základů a omítek okolních domů a tak z ní zbyl spíše písečný dolík. Větší duna je za budovou pivovaru a dvě na okraji obce. V roce 1980 byl v těchto lokalitách nalezen kozinec písečný. Vzácná bylina, která byla považována za vyhynulou. Proto jsou tato místa vyhlášena jako chráněné území.

Semínský Zámeček býval dlouhá léta pivovarem

Přestože Semín není velká obec, má svůj Zámeček. Postavený na základech staré semínské tvrze. Za Viléma z Pernštejna tu byl lovecký zámeček, z kterého se spravovalo okolní panství. Dlouhá léta zde byl pivovar a je to také rodný dům jednoho z nejslavnějších českých architektů. 13. března 1880 se zde narodil Josef Gočár. Dnes je Zámeček v soukromých rukách. Obec by ho ráda odkoupila, ale nemá dost financí na jeho opravu. A tak Zámeček dál chátrá.

autor: KSA
Spustit audio