Od kakaového bobu až po tabulku. Michaela Dohnálková v malé řemeslné výrobně dohlíží na celý proces vzniku čokolády

19. únor 2024

Čokoládu má ráda od dětství. Kamkoli cestuje, kupuje ji a zkouší nové chutě. Když před lety v Irsku ochutnala první čokoládu vyrobenou metodou bean to bar (kdy má výrobce vše pod kontrolou, od nákupu bobů až po výsledný produkt), otevřelo jí to oči, jak říká. Zjistila, že čokoláda nemusí být jenom sladká nebo hořká, ale může být bohatá spoustou chuťových tónů, podobně jako víno nebo káva.

V roce 2015 se pod značkou Míšina čokoláda pustila do výroby vlastní čokolády. Vypráví: „Nejdříve si dovezete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v melanžéru, mlýně s kamenným dnem a kamennými koly. Tak získáte kakaovou hmotu.

Michaela Dohnálková začala s řemeslnou výrobou čokolády v roce 2015

Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, hmotu zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete. Tomuto procesu se říká temperace a je to taková alchymie, kdy každý stupeň teploty hraje roli. Pak už jen rozpuštěnou ztemperovanou čokoládu nalijete do forem, po ztuhnutí vyklepnete a ručně zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.

Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Díky tomu, že si kakaové boby sama objednávám, tak vím, z jakých farem pocházejí, a platím za ně férové ceny. To je pro mě velmi důležité, protože na některých kakaových plantážích se využívá dětská práce,“ dodává Michaela Dohnálková.

Ocenění na světových soutěžích

Od roku 2017 získávají Míšiny čokolády ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích. Například jako jediná česká čokoláda v historii soutěže získala nejvyšší ocenění, tři hvězdy, v nejprestižnější světové gastro soutěži Great Taste Awards v Anglii. To samozřejmě paní Michaelu a její kolegyně z lahovické řemeslné čokoládovny těší, ale největší radost mají, když čokoláda, která vzniká pod jejich rukama, lidem prostě chutná.

Řemeslná čokoládovna vyrábí různé tvary i chutě čokolád
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.