Od ledna mohou získat řidičské oprávnění i sedmnáctiletí, řídit auto musí s mentorem

24. leden 2024 14:50

Řídit auto už v 17 letech? V Čechách od ledna nic neobvyklého. Mladí řidiči musí být ale pod dohledem mentora. Několik mladistvých řidičů se připravuje na zkoušky i v plzeňských autoškolách a učitelé je chválí.

Řízení auta od 17 let pod dohledem mentora je běžné v celé řadě evropských států. Zájem o řidičský průkaz před dovršením plnoletosti má spousta mladých lidí. Někteří už mají zkoušky za sebou a další se na ně připravují i v plzeňských autoškolách. „Zájemci o řidičské oprávnění se mohou hlásit až rok a půl dopředu, výcvik je možné rozprostřít do osmnácti měsíců, ale takovou dobu, a tudíž dlouhý rozestup mezi jízdami, nedoporučuji. Zkoušky lze absolvovat až den po sedmnáctých narozeninách,“ říká majitel Vlídné autoškoly Oldřich Žáček. Někteří žáci z této autoškoly už mají zkoušky hotové a většinou obstáli na výbornou.

Dle vedoucího oddělení registru řidičů v Plzni Artura Nováka přibývají registrovaní sedmnáctiletí řidiči i mentoři. „Proces je takový, že žadatelé přijdou se zákonným zástupcem a bude jim uděleno řidičské oprávnění. Poté ale mohou řídit jen s mentorem a toho si musí nechat zapsat v registru. Každý řidič může mít maximálně čtyři zapsané mentory.“

Mentor musí mít řidičské oprávnění na skupinu B minimálně deset let. Z toho posledních pět let nesmí mít udělený žádný zákaz a nesmí mít zapsaný ani jeden bod v rámci bodového hodnocení řidiče. Registrace mentora při žádosti o řidičák je zdarma, dodatečný zápis je zpoplatněný.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio