Od Marcely z Kukaček jsem se začala vzdalovat, nerozuměla jsem jí, říká Denisa Barešová

3. červenec 2023

V Karlových Varech se koná 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu, a proto jsme do našeho studia v Karlových Varech pozvali herečku Denisu Barešovu, držitelku ceny Thálie.

Vy jste své první role hrála už v dětství i přes to, že jste studovala zpěv, tak kdo vás přivedl k herectví?

Dřív, než jsem začala studovat zpěv na hudebním gymnáziu, jsem už v devíti letech udělala konkurz do Dismanova rozhlasového dětského souboru a tam jsme tím byli hodně protkaní. Tam jsme zpívali, chodili na dabingy, konkurzy a na castingy, takže jsem k tomu tak nějak z mladinka přičichla a moc mě to bavilo. Chtěla jsem v tom pokračovat dál a v šesté třídě přišla nabídka na to udělat konkurz na roli Adélky do Národního divadla v Praze.

Pro televizního diváka jste bezpochyby nejznámější jako svérázná Marcela ze seriálu Kukačky. Máte s touto postavou něco společného?

Možná jsem skrze Marcelu zabádala více ve svých vzdorných letech. Je trošku tvrdší a vystupuje z řady tím, že si jde svou cestou. Mám pro ní velké pochopení, mám tu postavu moc ráda. Ke konci první, vlastně i s tou druhou sérií, jsem se od ní začala velice vzdalovat, protože jsem nerozuměla jejím rozhodnutím, jí samotné.

A jak se vám to hrálo?

Vede mě text, scénář. Když už v té postavě jsem tak už nemusím soudit to, co ona dělá a jak si tím prochází, protože vnitřně ji mám nějak nacítěnou.

Velmi silný je i příběh filmu s názvem Její tělo, ve které ztvárňujete sestru hlavní postavy…

Film je inspirován životem Andrey Absolonové, což byla akrobatická skokanka do vody, která velice rychle změnila kariéru a stala se úspěšnou pornoherečkou. Její sestra Lucie byla také skokanka. Je to film o sportu, těle, pornu, rodinných vztazích a sesterství. Je tam spousta témat, které jsou probádané způsobem, jaký jsme ještě třeba neviděli.

Jak se připravuje na role? Jak se učí? Mají mladší herci výhodu mládí, co se paměti týče? Co ji letos ještě čeká? A kam by diváky pozvala? I to si poslechněte v rozhovoru!

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.