Od Myškina k uměleckému vedení

14. leden 2017

Prvním hostem Kateřiny Rathouské v roce 2017 byl herec, režisér (prozatím dvou inscenací) a nový umělecký šéf pražského Dejvického divadla Martin Myšička.

Narodil se v roce 1970 a kromě činoherního herectví na DAMU vystudoval i Matematicko-fyzikální fakultu, obor jaderná fyzika. V roce 1994 získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku za roli knížete Myškina v inscenaci Idiot podle románu Fjodora Michajloviče Dostojevského. S Dejvickým divadlem spolupracuje od roku 1997.

V rohovoru představil nejen aktuální plány, ale také připomněl obě své režisérské zkušenosti. Poprvé nastudoval na dejvických prknech hru Krajina se zbraní dramatika Joea Penhalla. V prosinci 2016 pak uvedl Interview od Theodora Holmana s Jaroslavem Pleslem a Veronikou Khek Kubařovou.

Druhou část pořadu jsme věnovali rozhlasovému herectví Martina Myšičky. Zaznělo pět ukázek, například z detektivky Josefa Mareše Záhadné bodnutí, ve které si zahrál lékaře, nebo minutová hra Petra Hudského Exkurze, při jejímž natáčení se před mikrofonem potkal dokonce i s moderátorkou Noční Čajovny.

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.