Od nového roku mají obce a města povinnost zajistit místa pro třídění jedlých olejů a tuků

12. prosinec 2019 09:06

Města a obce v České republice mají od 1. ledna příštího roku povinnost zajistit obyvatelům možnost třídění jedlých tuků a olejů.  Lidé mají mít buď možnost použité tuky odevzdávat na sběrných dvorech, nebo do speciálních kontejnerů v ulicích, případně do vyměnitelných nádob, které pak odevzdají. Například v Opočně na Rychnovsku mají už plastové kontejnery na jedlé tuky několik let. 

„My tento druh odpadu třídíme už od jara roku 2014. Ač to nebyla zákonná povinnost, tak jsme k tomu přistoupili jako k řadě dalších odpadů," vysvětluje u Zimního stadionu v centru Opočna tajemnice městského úřadu Renáta Černá.
„Jedním z hlavních důvodů bylo samozřejmě poskytnout lidem onu službu. A také to, že město Opočno provozuje samo vodovodní a kanalizační síť. Právě tuky nám v naší čistírně odpadních vod dělají velké problémy."

Čtěte také

Na území města tak lidé najdou kontejnery na jedlé tuky a oleje na pěti místech, obvykle spolu s dalšími nádobami na tříděný odpad.

A zkušenosti jsou zatím podle Renáty Černé pozitivní, i když stále se najdou lidé, kteří tuky neukládají správně.
„V této popelnici vidíme, že jsou správně uloženy některé nádoby a PET lahve s olejem. Ale vidíme tady také hliníkové a ostatní plechovky od potravin, igelitové sáčky. Tedy určitá kontaminace zde je vidět. To už je potom na svozové firmě, aby odpad vytřídila a odevzdala do dalšího zpracování nebo do spalovny."

V nedalekém Bačetíně zatím nádoby na jedlé tuky nemají. Obec se zhruba čtyřmi sty obyvateli ale do konce roku umístí celkem čtyři kontejnery.

Nádoba na použitý kuchyňský olej a tuky

„Budeme mít v Bačetíně tři sběrné nádoby o objemu 240 litrů a jedna sběrná nádoba bude v osadě Sudín, která k nám spadá," říká Gabriela Prýmusová, nezávislá starostka obce Bačetín.
„Protože nemáme prostory na sběrný dvůr, tak máme sběrná hnízda pro tříděný odpad. Každé to sběrné hnízdo je kromě klasických komodit, jako je papír, sklo, plasty, opatřeno i malou popelnicí na kovy. Takže nyní k nim přibude jeden kontejner na textil a čtyři kontejnery na jedlé tuky a oleje."

Čtěte také

Upotřebené jedlé oleje a tuky velmi často končí v kanalizacích a následně na čistírnách odpadních vod, kde způsobují rozsáhlé problémy. Hrozí i ucpání potrubí.

„Tuky a oleje, to je pro instalatéra velký nepřítel. Protože od tuků se ucpou odpady a sifony, hrozí vyplavení bytů, souseda, kohokoliv," vysvětluje instalatér Milan Belák.

Například v Solnici ale instalaci kontejnerů neplánují. Občané tam ale mohou olej v plastových nádobách odevzdávat na sběrném dvoře.

Každopádně platí, že místa k odkládání jedlých olejů a tuků by měla být zpřístupněna vždy alespoň jeden den v týdnu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související