Odborníci z rozhlasové branže. Nejlepší reportáže bude vybírat pětice odborníků

26. září 2022

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci s mnohaletými zkušenostmi z tvorby rozhlasových příspěvků a zahraničního zpravodajství.

David Vaughan

Do odborné poroty v Kategorii Reportáž zasedne například David Vaughan. Spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor žijící v Praze. Za dokumentární román Slyšte můj hlas získal čtenářskou cenu Česká kniha za rok 2015. Kniha vyšla anglicky v roce 2019 jako Hear My Voice. David Vaughan je autorem řady oceněných rozhlasových dokumentů pro BBC a Český rozhlas. Učí žurnalistiku a přednáší o dějinách sdělovacích prostředků na několika pražských vysokých školách. Je autorem historické studie Bitva o vlny (2008), která mapuje roli rozhlasu během mnichovské krize. Osm let působil jako šéfredaktor Radia Praha, zahraničního vysílání Českého rozhlasu, a předtím jako pražský zpravodaj BBC. Je autorem a kurátorem výstavy Není noci tak tmavé (2020, 2021). Výstava vypraví příběh rodiny, která hledá vlastní minulost. Příběh zpracoval rovněž jako podcast (2021).

Emily Thompson

Druhou porotkyní se stane Emily Thompson, přispěvatelka veřejného rozhlasu ve Spojených státech, která je zodpovědná za komunikaci v neziskové organizaci Prague Civil Society Centre. Předtím pracovala pro Svobodnou Evropu, kde uváděla podcast Heard It From Her; rozhovory se zajímavými ženami z médií.

Čtěte také

Zároveň byla redaktorka webu v oddělení komunikace, kde se zabývala podporou nezávislé žurnalistiky v oblasti vysílání a propagací práce místních novinářů. Než začala pracovat pro Svobodnou Evropu v roce 2013, pracovala jako autorka a redaktorka listu The Prague Post a několika dalších periodik se zaměřením na střední Evropu.

O vítězích 38. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Natalia Churikova, třetí členka poroty, je mezinárodní novinářka ukrajinské služby Hlasu Ameriky. Na začátku roku 2022 byla šéfredaktorkou Rádia Ukrajina v Praze. Předtím více než 25 let působila jako novinářka, redaktorka a školitelka v Ukrajinské službě RFE/RL. Čuriková nastoupila do RFE/RL v roce 1995 jako ekonomická zpravodajka se zájmem o zahraniční politiku, zejména o evropskou a euroatlantickou integraci.

Natalia Churikova

V roce 2005 uvedla pořad "Evropská svoboda", z něhož se později stal interaktivní projekt "Europe Connect", který se zabýval tématy souvisejícími s přibližováním Ukrajiny k Evropě. Jako školitelka poskytovala mentoring a instruktáž desítkám zaměstnanců a nezávislých novinářů z Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Severního Kavkazu, Moldavska, Tatarstánu a Ukrajiny. Na počátku své kariéry získala stipendium Sandera Thoenese v deníku The Financial Times, díky čemuž získala možnost pracovat jako reportérka pro FT v Londýně, Bruselu a Frankfurtu. Čuriková komentovala ukrajinskou problematiku pro česká média a na mezinárodních konferencích.

Čtvrtý člen poroty, Jolyon Naegele, se narodil v New Yorku. Po studiích mezinárodních vztahů na City College of New York a na School of Advanced International Studies Univerzity Johnse Hopkinse, pracoval jako zpravodaj Hlasu Ameriky pro střední a východní Evropu. Soustředil se na rostoucí opozici ke komunistické moci v celém regionu a následný rozklad vlády jedné strany.

Jolyon Naegele, americký novinář a pamětník totality

Natočil velký počet rozhovorů s opozičními činiteli a s členy diskriminovaných menšin. Také sledoval rozpad Sovětského svazu, Jugoslávie a Československa a jeho následky. V letech 1996-2003 pracoval jako redaktor RFE/RL, kde se zabýval především zeměmi západního Balkánu ale i vývojem na Slovensku, v Turecku, Arménii a Ázerbájdžánu. V letech 2003-2017 pracoval v mírové misi OSN v Kosovu jako politický analytik. V současné době žije v České republice a bádá v archivech StB. V prosince 2019 dostal Cenu Jiřího Pelikána za dlouholetou žurnalistickou práci pro obnovení demokracie v Československu.

Jeremy Bransten

Pětici festivalových porotců uzavře regionální ředitel pro evropské redakce Radia Svobodná Evropa Jeremy Bransten. Začínal jako novinář zaměřený na Rusko a za posledních 25 let procestoval skoro všechny země bývalého sovětského bloku. Působil jako ředitel centrální redakce Rádia Svobodná Evropa. Vystudoval ruské a sovětské dějiny na Harvardově univerzitě a středoevropské dějiny na Londýnské univerzitě. Dlouhodobě žije v Praze s rodinou.

Spustit audio