Odbory chystají demonstraci před ostravskou hutí Liberty

8. únor 2024 21:26

Odbory uspořádají 22. února demonstraci před hlavní branou ostravské huti Liberty. Chtějí tak upozornit na kritickou situaci ve firmě a v celém českém ocelářství. K účasti na protestu odbory vyzývají zaměstnance i veřejnost.

Huť stále neobnovila výrobu a většina pracovníků je od 22. prosince doma. „Ty týdenní posuny odstávek pro ty naše členy i pro naše zaměstnance Liberty Ostrava jsou velmi nepříjemné a ty sociální dopady, které hrozí zavřením této společnosti, by byly pro Moravskoslezský kraj opravdu enormní,“ uvedl Ďurčo.

Odboráři podle něj budou chtít, aby se majitel Liberty začal chovat jako řádný hospodář a aby se do firmy vrátily finanční prostředky, které z ní byly vyvedeny.

Odboráři chtějí, aby akce byla co největší, vyzvali proto pracovníky dodavatelských firem Liberty i veřejnost, aby se protestu zúčastnili po boku zaměstnanců huti. Podle odborů je situace špatná i v dalších továrnách z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Ostravská huť patří do GFG od roku 2019.

Čtěte také

Od prosincového zastavení výroby chodilo do hutě jen okolo 400 lidí, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. V druhé půlce ledna se k nim přidalo asi 200 pracovníků provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že se připravuje návrat zhruba 300 zaměstnanců středojemné válcovny, která je také napojena na teplo od Veolie a na zemní plyn.

Většina provozů ostravské huti od 22. prosince stojí a většina jejích zaměstnanců i pracovníků jejího dodavatele energií Tameh Czech nechodí do práce. Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit závazky delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Liberty Ostrava má okolo 6000 zaměstnanců, Tameh zhruba 300.

autoři: Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související