Odchody komisařů za kariérou nejsou neobvyklé. Von der Leyenovou mohou paradoxně posílit

Přeběhy eurokomisařů daleko před koncem funkčního období na posty mimo komisi nejsou ničím mimořádným a docházelo k nim i v minulosti. Hostem Bruselských chlebíčků je šéfredaktorka serveru Euractiv Aneta Zachová. Plánované odchody dvou výkonných místopředsedů podle ní nemusí šéfku komise Ursulu von der Leyenovou poškodit. „Samozřejmě se objeví kritika, že se jí rozpadá tým pod rukama, ale na druhou stranu by to mohlo vést i k jejímu posílení,“ uvedla Zachová.

Výkonná místopředsedkyně Evropská komise Margaret Vestagerová se uchází po post šéfky Evropské investiční banky, který se uvolní koncem roku. Další výkonný místopředseda - otec Green dealu - Franz Timmermans zase nedávno oznámil svůj záměr kandidovat v nizozemských volbách a stát se příštím premiérem. O osudech obou politiků se rozhodne zřejmě na podzim.

Kromě kariérních ambicí může být podle Zachové jedním z důvodů těchto odchodů také styl vedení von der Leyenové. „Je poměrně přísná šéfka. Některé hlasy v Bruselu říkají, že je velice dominantní, že třeba některé důležité záležitosti řeší pouze se svým interním týmem místo toho, aby je řešila s ostatními komisaři,“ komentuje Zachová.

Do evropských voleb přitom zbývá ještě jedenáct měsíců a samotná komise zůstává zpravidla ve funkci i několik měsíců po volbách až do ustanovení nové unijní exekutivy.

Nejzásadnější nařízení a směrnice však už Evropská komise navrhla a vyslala do dalšího legislativního procesu. V řadě případů už jsou dnes definitivně přijaté. „Týká se to hlavně té zelené agendy, což byla největší priorita Evropské komise, pokud odhlédneme od neočekávaných událostí, jako je ruská agrese nebo pandemie covidu 19. Green deal se podařilo posunout výrazně dál, i přes všechno toto dění,“ uvedla Zachová.

Znamenají plánované odchody významných tváří narušení stability unijní exekutivy? A jaké úkoly na eurokomisaře ještě do konce volebního období čekají. O tom je tato epizoda Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , agf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.