Oddělení K20 Kateřinu zachránilo. Za knihu vzpomínek z psychiatrické léčebny teď získala Národní cenu za studentský design

29. listopad 2022

Letošní Národní cenu za studentský design GRAND získala autorská kniha K20 od Kateřiny Puncmannové, která vznikla jako diplomová práce na Západočeské univerzitě v Plzni na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Na 272 stranách nabízí autentický vhled na pobyt v psychiatrické léčebně. Ten je vyprávěn originální deníkovou formou. Doplněn je také odbornou vysvětlující částí knihy. Obsah doprovází osobní fotografie i malby vytvořené přímo během pobytu v léčebně.

Název knihy K20 odkazuje k označení oddělení v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy. Právě tam před osmi lety absolvovala Kateřina několikaměsíční pobyt. „Myslím, že se tam často vyskytují lidé, kteří už jsou v takové nouzi na pokraji života, že neví, jak dál. Toto oddělení jim pomáhá postavit se zpátky na vlastní nohy. Začlenit se zpět do života a žít lépe než předtím,“ popisuje autorka.

Kniha K20 od Kateřiny Puncmannové

Proč se Kateřina rozhodla studium zakončit právě diplomovou prací v podobě autorské knihy? „Pro grafického designéra je autorská kniha jedno z nejhezčích médií. Ve světě designu se pak moc často nedostanete k autorské knize, kde si tvoříte i vlastní obsah. Proto pro mě byla atraktivní tato forma,“ vysvětluje Puncmannová.

Je podle Kateřiny debata o duševním zdraví v Česku dostačující? A co patří mezi nejčastější mýty spojené s psychiatrickými zařízeními? Poslechněte si celý rozhovor s autorkou knihy K20.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.