Odjezdy, zpoždění, mapy. Nová aplikace usnadní orientaci v jízdních řádech Olomouckého kraje

28. srpen 2018

Časy odjezdů, aktuální zpoždění, zobrazení tras vlaků či autobusů přímo na mapě, to vše nabídne cestujícím nová webová aplikace, kterou krajský koordinátor dopravy (KIDSOK) plánuje spustit na začátku září. Slibuje si od ní výrazné usnadnění orientace v jízdních řádech a připravuje i další vylepšení. Do konce roku chce zavést jízdenky v mobilu.

Barbora Langrová, která se podílela na vývoji aplikace, mi na počítači ukazuje, jak na webových stránkách vyhledávat. „Můžeme si zadat datum, kdy cestujeme, je tam i rozšířená nabídka možností s tím, že si cestující může zvolit maximální počet přestupů nebo jestli chce jen přímé spojení, dá se zvolit i dopravní prostředek, kterým chce cestovat, a to jak vlak, autobus, tak i městská hromadná doprava,“ vysvětluje.

Kromě panelu, který slouží k vyhledávání, je v aplikaci mapa, na které se zobrazují možné trasy. „Zobrazují se tam tři první trasy, které ta funkce najde. Cestující si může vybrat spojení, které se mu zalíbí, uložit si ho do oblíbených a následně se k němu zpětně vrátit,“ dodává Langrová.

Aktuálně vidíme, že autobus, který jede ze Žulové do Jeseníku, má sedm minut zpoždění. „Můžete čekat na zastávce a dívat se, jestli už je autobus ve vedlejší obci nebo jestli už přijíždí k vaší zastávce,“ komentuje Barbora Langrová.

Jízdenka v mobilu

Aplikaci chce krajský koordinátor dopravy spustit už 1. září. Lidé ji podle ředitelky Kateřiny Suchánkové najdou na jeho webových stránkách. „Tato nová webová aplikace KIDSOK má pro cestující význam především v tom, že cestující si najde své spojení. Je to založené stejně jako vyhledávač v IDOSu, ale tady s tím rozdílem, že vidíte celý mapový podklad včetně trasy autobusů, vlaků, toho spoje, kterým zrovna hodláte jet,“ uvedla ředitelka.

Kromě toho ale koordinátor připravuje i další mobilní aplikaci, tentokrát na zakoupení jízdenky. Cestující si prostřednictvím svého chytrého telefonu zakoupí jízdní doklad, kterým se rovnou prokáží. „Především jsme to dělali kvůli dětem, protože je potřeba jedna jediná registrace o tom, že je žákem nebo studentem, a už nikdy nikde se nemusí dále prokazovat. Ten systém si to pamatuje,“ dodává Suchánková s tím, že tuto aplikaci chtějí spustit ještě do konce roku.

autor: tas
Spustit audio