Odjíždíte pryč? Nechlubte se tím na sociálních sítích. Léto je ideální období pro lupiče

8. červenec 2022 12:12

Léto a prázdniny patří z hlediska rizika vloupání do bytů a domů k nejrizikovějším obdobím v roce. Vyplývá to z policejních statistik. Nezvaným návštěvám je přitom možné, a někdy i docela snadno, předcházet. Tématu jsme se věnovali s reportérkou Lenkou Kratochvílovou.

Kolik případů vloupání do bytů a domů policisté běžně evidují přes léto v Olomouckém kraji? A dochází v regionu i k tzv. sériovým vloupáním?
V porovnání s rokem 2020 je to o 11 případů více. Zdá se, že to není moc, nicméně do těchto čísel se určitě promítlo i to, že mnoho lidí na dovolenou loni kvůli pandemii vůbec nejelo a zůstávalo doma. Je to ale i o tom, že podle policie už pominula doba těch sériových krádeží v bytech a domech, takové tzv. vybílení celého domu, kdy si zloději odnesli kromě peněz, šperků taky televize, obrazy nebo demižony s alkoholem. To už se podle policie prý neděje. My novináři těchto případů v policejních svodkách objevujeme čím dál méně. Krádeže se spíš přesouvají na internet, kde ti zloději z pohodlí domova a mnohdy lehce vybílí ne dům a jeho zařízení, ale spíš konto a platební karty. Přesto je prý podle policie dobré být před odjezdem na dovolenou obezřetný.

Jak můžou lidé mířící na dovolenou riziko vloupání minimalizovat? Co jim policisté radí?
Pokud lidé odjíždí na dovolenou, tak by měli dodržovat alespoň ty základní preventivní rady. Neměly by nikdy upozorňovat na svou nepřítomnost třeba na sociálních sítích. Nechlubit se svému okolí odjezdem z domova. Všechny cenné věci jako šperky a peníze by měly uschovat doma, nejlépe v trezoru. V rekreačních objektech je pak vhodné nenechávat žádné cenné věci. Dále se domluvit se sousedy, ať dohlédnou na váš domov a pravidelně vybírají poštovní schránku. Po odchodu z domu se taky přesvědčit, že jsou uzamčené všechny vstupy a okna a nenechávat klíče volně dostupné.

Existují i nějaké další možnosti zabezpečení nemovitostí?
V dnešní době třeba existuje také mnoho způsobů zabezpečení, ať už jednoduchých a finančně nenáročných až po ty složitější systémy, které jsou však finančně náročné. Prevence proti vloupání se rozhodně vyplatí. Je proto důležité o zabezpečení obydlí přemýšlet už při stavbě nemovitosti, konzultovat s odborníky vhodný systém a kombinovat mechanická zabezpečení. Tím mám na mysli bezpečnostní dveře, zámky, fólie a atrapy bezpečnostních kamer. Taky jsou různé prvky elektronického zabezpečení s oznamováním například na mobilní telefony, takové ty alarmy, kamery nebo detektory.

autoři: kra , Tomáš Kedzior
Spustit audio