Odměny pro členy volebních komisí jsou nízké, upozorňuje petice

27. leden 2018

Minimálně 30 hodin práce a za ně odměna 1500 korun. Tak oceňuje ministerstvo vnitra řadové členy volebních komisí. Předsedové a zapisovatelé mají odměnu o něco vyšší. Možná i proto nebylo při letošních prezidentských volbách jednoduché volební komise sestavit.

„Zatím se omluvil jeden člověk, naštěstí to nebyl problém, protože jsme v okrskové volební komisi měli o člověka víc. Před pěti lety se před začátkem voleb omluvilo pět lidí a tři pak nepřišli, aniž by našli odvahu se omluvit dopředu,“ konstatoval ještě před začátkem druhého kola prezidentských voleb tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl.

Některé volební komise jsou na hraně minimálního počtu členů, který stanoví zákon. Kvůli termínu, který zasahuje do zkouškového období, neměli o účast v komisích zájem vysokoškoláci a příliš kandidátů nenominovaly ani politické strany.

„Je to přeci jenom docela hodně hodin a je to o víkendu. Myslím, že pro lidi by to bylo motivující víc, kdyby se odměna zvýšila,“ komentovala předsedkyně volební komise na Radouňce u Jindřichova Hradce Milada Hrušková.

Za práci ve volební komisi dostanou její členové za první víkend 1300 korun, za druhý víkend se jim odměna navýší o 200 korun, tedy na 1500 za dva víkendy. Předseda a zapisovatel si tentokrát polepšili, ministerstvo vnitra jim odměnu zvedlo proti řadovým členům o 500 korun.

Proti tomuto kroku vznikla petice. „Všichni pracují stejně svědomitě, všichni dohlíží na průběh voleb a jsou za to stejně zodpovědní. Nám se prostě nelíbí ten rozdíl 500 korun jenom pro dva členy komise, přičemž jeden je jmenovaný starostou a jeden se losuje,“ řekl člen petičního výboru, který je sám členem okrskové volební komise, Patrik Koranda.

Petici už podepsaly téměř tři tisíce lidí. Petiční výbor předpokládá, že další připojí svůj podpis právě o volebním víkendu. Potom petici předloží ministru vnitra i členům vlády a členům obou komor parlamentu.

Možnost podepsat petici dostanou i členové volebních komisí v Jarošově nad Nežárkou. Tamní starosta Bohumil Rod je připravený v případě, že vláda odměny za práci u voleb nezvýší, odměnit členy komisí z obecního rozpočtu.

Stejně jako při volbách hlavy státu v roce 2013 bude každému navrhovat navíc odměnu tisíc korun. „V podstatě jsme to dávali jako jednorázovou finanční odměnu, musí ji schválit rada,“ dodal.

Změny zákona, který by kromě vyšších odměn pro členy volebních komisí umožnil například i elektronické hlasování, by členové petičního výboru rádi dosáhli ještě před podzimními komunálními volbami.

autor: hoch
Spustit audio