Odsouzeným mohou zůstat nějaké peníze na život po propuštění, komentuje novelu zákona expertka z centra Rubikon

29. červenec 2023

Věznice možná budou muset změnit způsob, jakým nakládají s příjmy odsouzených. Novelu zákona schválila vláda a poslala ji do sněmovny. Norma by měla vést například k tomu, že se každému vězni ze všech jeho příjmů bude po dobu výkonu trestu vytvářet finanční rezerva a on ji pak dostane při propuštění. Díky novele by se taky mělo zamezit tomu, že odsouzení nebudou mít ve věznici vůbec žádné peníze. O novele mluví vedoucí dluhové poradny centra Rubikon Pavla Aschermannová.

Co je podle vás ta nejdůležitější novinka, kterou novela přináší?

Čtěte také

Konečně se nastavují stejná pravidla pro srážky odsouzených ze všech příjmů. Dosud to bylo tak, že když odsouzený ve vězení pracoval, tak mu probíhaly nějaké srážky z příjmů. Ovšem když mu přišly peníze zvenku od rodiny nebo ze starobního důchodu, tak na to pravidla nebyla a vytvářelo to nerovnosti.

Ještě před pár lety člověk, který měl starobní nebo invalidní důchod na tom byl výrazně lépe než člověk, který ve věznici pracoval, protože mu příjem zůstával celý. A poslední dva roky na tom byl výrazně hůře, protože příjem ze starobního nebo invalidního důchodu se mu strhával úplně celý.

Jaké částky obecně si odsouzení, když pracují, vůbec vydělají? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související