Ohledně trenérství s nikým nejednáme. Prioritou je teď postup na Euro, ujišťuje předseda fotbalové asociace

Jaký bude další osud trenéra fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého? Jedná vedení Fotbalové asociace s jeho možnými nástupci? Jaké tlaky se odehrávají ve fotbalovém zákulisí a jak pokračují jednání o stavbě národního fotbalového stadionu v Praze na Strahově? Tomáš Pancíř se zeptal předsedy Fotbalové asociace ČR a člena výkonného výboru Evropské fotbalové unie UEFA Petra Fouska.

Jak velká je pravděpodobnost, že i po konci listopadu bude trenérem reprezentace Jaroslav Šilhavý? Počítáte jako předseda fotbalové asociace spíše s tím, že povede mužstvo i po 1. prosinci, nebo s tím, že trenérem bude někdo jiný?
O tom rozhodne výkonný výbor podle toho, jak rozhodne sama kvalifikace. Tyto záležitosti byly v poslední době poněkud démonizovány.

Co tím myslíte? Že úvahy o tom, že by Jaroslav Šilhavý po 1. prosinci netrénoval národní tým, nejsou tak vážné?
Chtěl jsem říct, že nám zbývá 17. a 20. listopadu odehrát dvě utkání. Naším jednoznačným cílem je postup na Euro. Mužstvo povede Jaroslav Šilhavý a jeho realizační tým. To je to hlavní, a proto pro to chceme udělat všechno.

Čtěte také

Na druhé straně má Jaroslavu Šilhavému na konci listopadu skončit smlouva. Jednáte v tuto chvíli s nějakými možnými nástupci?
Nejednáme s nikým. Výkonný výbor vyhodnotil všechny varianty. Diskutovali jsme i další možnosti.

Soustředili jsme se ale na to, že nakonec dáme přednost rozhodnutí, že v závěrečných zápasech kvalifikace povede mužstvo Jaroslav Šilhavý. Po skončení kvalifikační skupiny a podle toho, jak se umístíme a jak se celá záležitost vyvine, budeme postupovat dál.

Po jednání výkonného výboru Fotbalové asociace minulý týden, kdy se řešil další osud Jaroslava Šilhavého, jste prohlásili, že smlouva s ním skončí 30. listopadu. Původně ta smlouva měla být taková, že pokud český tým postoupí na mistrovství Evropy, tak se kontrakt Jaroslava Šilhavého měl automaticky prodloužit. Jak jste přiměli Jaroslava Šilhavého k tomu, že smlouva skončí?
Jednali jsme o tom v průběhu výkonného výboru a bez ohledu na to, že je i varianta postupu na mistrovství Evropy, ale na druhé straně je tato smlouva kdykoli vypověditelná.

Předpokládám ale, že se potom platí odstupné, které nemusí být úplně nízké.
Samozřejmě i to je součástí celkového rozhodování. Chtěl bych připomenout, že Jaroslav Šilhavý a jeho realizační tým se vzdal odstupného v případě nepostupu.

To znamená, že kdyby Česko postoupilo na mistrovství Evropy, tak v tom případě by odstupné Jaroslav Šilhavý dostal?
Ano.

Čtěte také

To znamená, že tak, jak to bylo prezentováno, že smlouva jednoznačně končí, tak to není úplně pravda?
Je tam kombinace obcí. Nechtěl bych tady s diskusí o různých variantách oslabovat cíl – soustředění se na to, že chceme udělat maximum, ať už trenér, realizační týmy, my jako funkcionáři a samozřejmě především hráči, abychom postoupili na Euro.

Na druhé straně z toho, co jste říkali minulý týden na tiskové konferenci, jsem vyrozuměl, že na začátku prosince se výkonný výbor sejde a bude řešit další osud Jaroslava Šilhavého.
Výkonný výbor se sejde v každém případě a bude vyhodnocovat kvalifikaci.

Když budete vyhodnocovat, bude na stole dilema Jaroslav Šilhavý versus jiný trenér? Pokud za měsíc a dva týdny máte rozhodovat o trenérovi národního týmu, předpokládám, že pokud byste chtěli jednat o nějakých alternativách, tak už teď byste měli mapovat situaci, kdo by byl k dispozici?

Mužstvo vede Jaroslav Šilhavý a jeho realizační tým a čekají nás dvě utkání. To je podstatné. Pak to výkonný výbor vyhodnotí.

V čem může být pro fotbal inspirativní ragby? A jak důležitý je pro českou fotbalovou asociaci ženský fotbal? Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , opa

Související