Okresní soud v Přerově otevřel případ bývalého radního Marka Dostála, je obžalován ze sexuálního nátlaku

1. březen 2019

Případ někdejšího přerovského radního za ODS Marka Dostála otevřel ve čtvrtek okresní soud v Přerově. Politik se zpovídá na lavici obžalovaných ze sexuálního nátlaku. Trestní oznámení na něj podala žena, která pracovala v jeho hostinci jako servírka. Podle státní zástupkyně ji Dostál přinutil k orálnímu sexu. 

Bývalý člen městské rady vinu odmítá. Na post v ní rezignoval kvůli obžalobě začátkem prosince. Zhruba měsíc poté, co funkci získal. Křeslo v městském zastupitelstvu si ponechal.

Obžalovaný bývalý přerovský radní Marek Dostál u soudu

„Obžalovanému je kladeno za vinu jednání, ve kterém je spatřován přečin sexuálního nátlaku podle § 186 odstavec 2 trestního zákoníku. Tohoto jednání se dle obžaloby měl dopustit v listopadu roku 2017 a to ve dvou jednotlivých případech,“ shrnuje soudce Jan Rektor a dodává, že za přečin sexuálního nátlaku hrozí trest 6 měsíců až čtyři roky vězení. Podle obžaloby Dostál zneužil své pozice zaměstnavatele. Bývalá servírka jeho podniku měla značné finanční potíže a exradnímu měla vyhovět ze strachu, aby nepřišla o práci.

„Je to snůška lží, takže absolutně obžalobu odmítám,“ popřel vše u soudu Marek Dostál. Ve své výpovědi Dostál tvrdil, že v době, kdy pro něj žena pracovala, zmizelo z pohostinství přes 20 tisíc korun.

„Samozřejmě si řešila svoje exekuce a problémy z minula,“ dodal Dostál. Exradní připustil, že kvůli dluhu při jednom ze setkání servírku popadl za ramena a třásl s ní. Jakýkoli intimní styk ale odmítá.

Poškozená žena se k soudu nedostavila. Videozáznam její výpovědi zazní během dalšího jednání. „Pro klientku je to samozřejmě složité období a v tuto chvíli přes média nebude věc komentovat,“ dodal zmocněnec poškozené Radek Svatoň. Během hlavního líčení soud vyslechl i několik svědků. Další jednání odročil na 18. března.

Spustit audio