Okruh návrhů je konečný. Nyní budeme řešit, na kterých se shodneme, říká k vyjednávání o konsolidačním balíčku Michálek

23. srpen 2023

Vyjednávání o vládním konsolidačním balíčku zřejmě spějí do finále. Ve středu večer bude koalice jednat o změnách a návrzích odborářů a zástupců zaměstnavatelů. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek očekává dlouhou diskusi, protože shoda mezi partnery není vždy jednoznačná a každý má právo veta.

Jedním ze sporných bodů je například snížení poplatků za těžbu, která je podle Michálka v rozporu s ochranou životního prostředí.

Čtěte také

Podobně diskutovaná je i daň z nemovitosti, která se vztahuje i na zemědělské pozemky a podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka by mohla poškodit konkurenceschopnost českých zemědělců na evropském trhu.

„Navýšení daně z nemovitosti u zemědělských a lesních pozemků by bylo naprosto nesmyslné a v podstatě by skutečně velmi negativně zasáhlo české zemědělství,“ řekl Šebek.

Podle něj by byli čeští zemědělci znevýhodněni ve srovnání s jejich maďarskými nebo slovenskými kolegy, kteří byli od daně z nemovitosti osvobozeni.

Zdanění benefitů a práce na dohodu

Podobně znevýhodňující je podle ekonomky Jany Matesové daňové zatížení práce, které je v České republice nadprůměrné a omezuje u nás investice.

„Naše firmy si raději daňové domicily udělají v zahraničí a zahraniční firmy sem tolik neinvestují,“ vysvětluje Matesová. Z toho důvodu považuje za nadějnou změnu zdanění pracovních benefitů.

Podobně důležité je podle ní i snížení administrativní zátěže pro částečné úvazky. „Česká ekonomika naprosto nutně potřebuje zjednodušit práci na částečné úvazky, což jsou v našich podmínkách i dohody,“ dodává Matesová.

Čtěte také

„Český trh je napjatý, je na něm velmi mnoho lidí, kteří by rádi pracovali, ale nemohou na plný úvazek – třeba mladí rodiče, aby si udržovali kvalifikaci a kontakt s pracovním trhem.“

Ačkoliv změny nebudou nijak radikální, jak již dříve avizoval premiér Fiala, nejspíše se finální podobu balíčku ve středu ještě nedozvíme. Koalice musí projednat celou řadu návrhů a změn technického charakteru.

„Okruh návrhů, o kterých se bavíme, je konečný,“ uvádí Michálek. „To znamená, že už nikdo s ničím dalším nepřijde. Spíš se budeme bavit o tom, na jaké množině z těchto různých názorů se shodneme, abychom současně naplnili základní úkol konsolidačního balíčku – získat peníze pro státní rozpočet tak, abychom se přestali zadlužovat rekordním tempem.“

Více podrobností o diskutovaných změnách si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související