Olomoucký kraj potrápila ledovka. Některé vlaky a autobusové spoje kvůli námraze vůbec nevyjely, další nabíraly zpoždění. Jaký je výhled?

23. leden 2024

Problémy v autobusové i železniční dopravě. Zvýšený počet dopravních nehod a taky úrazů. To vše dnes způsobila v Olomouckém kraji ledovka. 

Problémy na vlakových i autobusových spojích byly v celém kraji. Na železnici se cestující potýkali s rušením spojů nebo s jejich velkým zpožděním. Ráno a dopoledne se vyskytly lomplikace kvůli námraze na trakčním vedení zejména na trase Olomouc – Nezamyslice, Olomouc - Přerov, Olomouc – Hrubá voda, taky mezi Šumperkem a Olomoucí.

Teď už se ale situace zlepšila, říká mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda: „Díky zlepšení meteorologických podmínek bylo možné obnovit jízdu s elektrickými lokomotivami po deváté hodině postupně na trati z Olomouce směrem na Uničov, ale i na koridorových úsecích v okolí Přerova. Aktuálně řešíme komplikace ještě v úseku mezi Přerovem a Nezamyslicemi kde naši pracovníci dokončují opravu přepáleného trakčního vedení na nádraží ve Věžkách, i zde bychom ale měli ještě dopoledne provoz elektrických vlaků také obnovit.“  Aktuální informace cestující najdou na webu Českých drah.

Co se týče autobusové dopravy, tak i tam byly potíže kvůli nesjízdnosti některých komunikací a to zejména v okrese Prostějov, kde byly některé spoje ráno i zrušeny. Teď už je situace stabilizovaná a bez větších potíží, maximálně můžou být některé autobusy jen v řádu minut zpožděné. 

Registruje policie zvýšený počet nehod? 

Problémy na silnicích byly zejména ráno, potvrzuje krajská policejní mluvčí Marie Šafářová: „Kolegové na operačním středisku od půl páté do osmi hodin přijali a řešili přibližně tři desítky oznámení. Jednak o nehodách, jednak o nesjízdných komunikacích. Hlavní tahy, to znamená silnice 1. třídy a dálnice, byly chemicky ošetřené a tedy i s jízdné. Ledovka však komplikovala provoz na silnicích nižších tříd. Například na Prostějovsku mimo jiné havaroval také sypač a linkový autobus. Sypač havaroval při ošetřování silnice vedoucí sklenice směrem na Runářov a autobus uvízl v příkopu v Ludmírově. V době nehody byl v autobuse pouze řidič a obě havárie se obešli bez zranění a beze škody.“

V noci pak dálnici D1 poblíž Hranic na Přerovsku ve směru na Prahu uzavřela na zhruba pět hodin srážka dodávky, kamionu a autobusu s 55 cestujícími. Do nemocnice bylo podle mluvčí hasičů Lucie Balážové transportováno pět zraněných, několika dalším lidem záchranáři na místě ošetřili oděrky a škrábance.

Přibylo práce i zdravotnickým záchranářům?

Podle mluvčí záchranky Lucie Mikiskové extra práci navíc příliš neměli, lidé si zřejmě dávali kvůli ohlášené ledovce pozor a záchranáři řešili pouze tři zranění v souvislosti s pády. 

Dopoledne už jsou cesty většinou sjízdné

Jaký je výhled počasí, hrozí ledovka i v dalších dnech?

 Problémy s ledovkou už by teď díky oteplení měly ustávat, během dne mají teploty vzrůst na pět až osm stupňů Celsia. Řidiči ale musí s rizikem ledovky opět počítat zítřejší ráno, pokračuje meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu Václav Smolka: „Budeme znovu vydávat výstrahu na ledovku, ale s tím nižším stupněm nebezpečí. Bude se to týkat hlavně zítřejších ranních a dopoledních hodin, kdy by mělo začít nejprve asi sněžit. Bude to takový ten mokrý těžký sníh, ale postupně bude přecházet do deště a může být tedy i mrznoucí. Na začátku noci bude ten oblačnosti málo, takže teploty klesnou pod bod mrazu a teprve potom až k ránu se budou zvedat nebo bude se oteplovat, ale povrchy pořád můžou zůstat studené. Tak tam to může zase namrzat. Rizikové je hlavně to Šumpersko a oblasti, kde většinou zůstává docela dlouho pod bodem mrazu.“

Spustit audio