Olomoučtí recesisté se připojí k Mezinárodnímu dni švihlé chůze. Jde o připomínku britské komediální skupiny Monty Python

5. leden 2024 12:14

Na neděli 7. ledna připadá Mezinárodní den švihlé chůze. Poprvé se k této recesistické akci, která je připomínkou skeče z kultovního seriálu britské komeniální skupiny Monty Python, připojí i lidé v Olomouci. Ve čtvrtek proběhla generálka.

Husím pochodem si hrstka recesistů a milovníků humoru britské skupiny Monty Python své kreace vyzkoušela před webkamerou několik desítek metrů. „Říkala jsem si, že by to bylo fajn, že to nám v Olomouci ještě scházelo,“ říká Karolína Hrbková, která s nápadem uspořádat pochod v Olomouci přišla.

„Napsala jsem na Facebook, že až se nás zima zeptá, co jsme dělali v létě, bude pozdě. A co takhle uspořádat švihlý pochod v Olomouci. Okamžitě zareagovala řada kamarádů,“ říká Hrbková.

Instrukce na ostrý start jsou jasné. „V neděli (7. ledna) bude sraz v 15 hodin před orlojem a odtud pak půjdeme kolem vchodu do radnice směrem na Dolní náměstí do Kateřinské ulice do pivnice K10, protože v průběhu vyplynulo, že budeme švihlou chůzí zdolávat K desítku,“ vysvětluje Hrbková.

Styl švihlé chůze Karolína moc neprožívá. Dokonce ani oblečení či kostým. „Není potřeba. Říkali jsme si, že nebudeme lpět na žádném dress codu nebo se stylizovat do Monty Pythonů za každou cenu,“ říká.

David Hrbek, nepřehlédnutelný v černé buřince, je známý fanoušek montypynthonovského humoru. „Monty Python forever (v překladu navždy, pozn. red.),“ říká s úsměvem Hrbek.

Monty Python byla původně sedmičlenná britská herecká komediální skupina založená v roce 1969. Pro televizní síť BBC vytvořila seriál nazvaný Monty Pythonův létající cirkus.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio