Omezit provoz, nebo úplně zavřít? Před takovou volbou už stojí někteří provozovatelé wellness hotelů

18. říjen 2022 09:45

Vířivka bez vody, sauna bez tepla. V některých hotelech s wellness na jihu Čech to nebude v zimě nic výjimečného. Několik zařízení muselo kvůli zdražení energií omezit provoz. Bez úsporných opatření by totiž nemohla existovat.

Úsporná opatření zavedl třeba Parkhotel v Hluboké nad Vltavou. „Například vířivá vana bývala napouštěna pravidelně, ale teď ji pouštíme pouze na objednávku dle jednotlivých přání,“ uvádí ředitel Antonín Jánský.

Nepřetržitě nefunguje ani sauna nebo fitness. „Omezujeme i personál a snažíme se provoz uzpůsobovat tak, abychom byli ekonomicky soběstační a dokázali vůbec přežít. Myslíme na úspory, ale samozřejmě by to nemělo být na úkor klienta a  kvality,“ dodává ředitel.

Wellness hotel Boží oko v malé obci Malé Chrášťany na Českobudějovicku provozovatel Tomáš Hubač kvůli navýšení nákladů raději na několik měsíců zavře. „Navýšení cen energií je desetinásobné, pro náš provoz je to nepřijatelné. Hotel zavíráme nuceně k poslednímu říjnu a příští rok budeme otevírat zase na Velikonoce. Jinak jsme připraveni během zimy dělat firemní akce, oslavy a podobně,“ říká.

Čtěte také

Oba hoteliéři neměli zafixovanou cenu elektřiny, proto přistoupili k úsporným opatřením už letos. Podobná omezení ale zatím nedělají členové Asociace pracovníků v regeneraci, ve které se sdružují i provozovatelé wellness.

„Většina provozovatelů má fixovanou elektřinu ještě do konce tohoto roku. Co bude následovat v roce příštím, je otázkou. Samozřejmě bude rozhodovat i kupní síla návštěvníků a není vyloučeno, že se bude muset přistoupit k zásadním úsporám, třeba zkrácení provozní doby, úpravy teplot. Předpokládá se, že veškeré investice budou zmrazeny a omezeny,“ komentuje předseda asociace Jiří Novák.

Parkhotel v Hluboké nad Vltavou ale rozhodně omezení investic nechystá. „Je připravená investice, která starší a vžitější technologie nahradí novějšími, které budou samozřejmě úspornější a v neposlední řadě komfortnější pro hotelové hosty,“ vysvětluje Antonín Jánský.

Úsporná opatření v podobě nových zařízení za osm milionů korun plánuje i Wellness Hotel Frymburk na Lipně. Podle jeho ředitele Bořivoje Vágnera půjde o pořízení fotovoltaiky.

Spustit audio

Související