Omikron v kraji sílí, přes 40 procent nakažených je mezi dětmi

27. leden 2022 15:47, aktualizováno

Počet nakažených koronavirem v Plzeňském kraji prudce roste. Hygienici předpokládají, že čísla porostou ještě příští týden.

Denní počty nově nakažených koronavirem jsou v těchto dnech v Plzeňském kraji nejvyšší za celou dobu pandemie. Nová čísla zhodnotilo středeční zasedání krajského krizového štábu. „Počty nově nakažených v Plzeňském kraji minulý týden překročily dva tisíce a za včerejšek jsme se přiblížili k hranici tří tisíc,“ potvrdila hejtmanka Ilona Mauritzová. 44 až 46 % z nově nakažených je v dětské populaci, podle předpokladu Krajské hygienické stanice bude epidemie sílit až do příštího týdne.

Nárůst počtu nakažených s mutací omikron se zatím neprojevil v nemocnicích. „Nárůst se vždy projeví s dvoutýdenním zpožděním. V tuto chvíli máme v kraji v nemocnicích 85 pacientů s covidem, z toho je 71 ve standardní péči a 14 na JIP. Přes stoupající nemocnost a počtu zaměstnanců v karanténě se nám daří situaci v nemocnicích zvládat,“ zhodnotila Mauritzová.

Ve školách je situace znovu náročná

Vážná situace je podle hejtmanky ve školství. „Na začátku týdne jsme měli 340 pozitivních žáků a stoupá počet nakažených pedagogů, na začátku tohoto týdne jich bylo 21. Máme uzavřenou jednu střední školu v Klatovech, kde je distanční výuka, a 4 školy v kraji udělily ředitelské volno,“ informovala Mauritzová. Ředitelé škol mají v současné situaci možnost přejít na distanční výuku, nebo udělit ředitelské volno. Na konci příštího týdne jsou pololetní prázdniny, na které v některých okresech navazují jarní prázdniny. To by mohlo podle odborníků epidemii zabrzdit.

Krajský krizový štáb se zabýval i situací ve složkách integrovaného záchranného systému a také v energetice, vodohospodářství a dopravě. „Nemocnost se nevyhnula ani těmto složkám, ale pohybuje se v jednotkách, je tam naštěstí vysoká míra proočkovanosti. Monitorujeme krizovou infrastrukturu a je dobře, že zatím je dobrá i situace v dopravě a nerušíme žádné spoje,“ uzavřela Ilona Mauritzová.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy