Ondřej Houska: Zakladatel Yandexu se zbavil podílu ve firmě a označil ruskou agresi za barbarskou. Ze sankčního seznamu ale nezmizel

30. srpen 2023

Státy Evropské unie uvalily sankce na ruské politiky nebo podnikatele nikoliv náhodně, ale cíleně. Konec konců, sankce proti každému jednotlivému člověku musí obstát před soudem – země Unie tedy pro ně musely vždy najít konkrétní důvody.

A sankce v podobě zmrazení majetku a zákazu cestování na evropskou půdu zároveň nejsou jen jakýmsi nahodilým trestem – cílem každých sankcí konec konců je přimět sankcionovanou osobu či entitu ke změně chování, i kdyby byla tato naděje zcela minimální.

Čtěte také

V této souvislosti vyniká případ ruského miliardáře Arkadije Volože. Od loňska je na unijním sankčním seznamu a nyní vydal velmi jasné a ostré prohlášení, v němž ruskou agresi proti Ukrajině odsoudil. Závěr by měl být jednoznačný – státy sedmadvacítky by měly své sankce proti Voložovi zrušit. Je s podivem, že se k tomu, aspoň dle veřejně dostupných prohlášení, nemají.

O co jde? Volož je zakladatelem firmy Yandex, ruské obdoby Googlu, která v posledních letech funguje nejen jako internetový vyhledavač, ale investuje taky například do vývoje umělé inteligence. Volož se na sankční seznam dostal kvůli tomu, že Yandex prokazatelně pomáhá šířit kremelskou propagandu – například ji zobrazuje přednostně na úkor jiných zdrojů informací. Sankce proti Voložovi tak zpočátku jistě byly oprávněné.

Každé gesto má význam

Čtěte také

Tento byznysmen se ale poté svého podílu ve firmě zbavil a nyní vydal prohlášení, v němž ruskou agresi označil za barbarskou. Podle svých slov je zděšen tím, že na domy Ukrajinců dopadají bomby. Jak sám připustil, jistě mohl takové stanovisko vydat dřív. Ale, dodejme, platí pořekadlo, že lepší pozdě nežli později.

Země Evropské unie by proto měly v září, kdy přijde na řadu pravidelné prodloužení sankcí, Volože ze svého sankčního seznamu vyřadit. Jeho gesto je velmi ojedinělé – je teprve druhým veřejně známým ruským miliardářem, který se k něčemu takovému odhodlal. Pokud by výměnou za to přestal čelit sankcím, mohlo by to ponouknout další významné postavy ruského byznysu nebo veřejného života, aby se jasně postavily proti Vladimiru Putinovi.

Ondřej Houska

Jistě by šlo o osoby, které, stejně jako Volož, žijí dlouhodobě v zahraničí. A těžko by se dalo čekat, že by to podkopalo stabilitu Putinova režimu. Ale každé gesto má aspoň nějaký význam, a pokud by jich přibývalo, mohlo by to aspoň část Rusů přimět k zamyšlení, jestli jejich země nedělá něco špatně.

Vedle toho jde i o spravedlnost – Volož se na sankčním seznamu ocitl, jak řečeno, po právu. Ale teď se zdá, že důvody pro sankce proti jeho osobě pominuly. Státy Unie by z toho měly vyvodit důsledky.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Ondřej Houska
Spustit audio