Ondřej Konrád: Černá není bílá. A jeden a půl plus jeden nejsou dva a půl

30. leden 2023

„Vidím výsledek pozitivně,“ řekl v sobotu odpoledne místopředseda ANO Vondráček, jakoby právě spadl z měsíce. A kolegyně Schillerová užila sice slavný Klausův neologismus „nevýhra“ nejprve až šelmovsky koketně, ale vzápětí zvážněla: „Dostali jsme 2,4 milionu hlasů, nejvíc za 11 let existence.“ Tudíž je řeč o třetí porážce v řadě víc než přehnaná.

Čtěte také

Jenže Babišův výsledek jinak vidět nelze a z nejužšího vedení ho tak nahlas vnímá pouze hejtman Moravskoslezského kraje Vondrák. Který ovšem už před prvním kolem ohlásil, že Babiše volit nebude, protože ho nepovažuje za vhodného prezidenta pro rozjitřené časy.

Což bude muset příští týden vysvětlovat předsednictvu a už teď má skoro cejch černé ovce hnutí. V němž se ale možná zvedne jistá vlna kritiky za strategii unfair kampaně a na podporu volání po návratu k původním záměru „vtáhnout do politiky osobnosti a dělat ji pro všechny“. Které s Vondrákem sdílí ještě ostřeji se vyjadřující ostravský primátor Macura.

Tomio své nedá

Ponechme stranou, že jde paradoxně o předáky ANO jednoho ze tří krajů, kde Babiš vyhrál. Stejně jako úvahu nad tím, jestli může uvnitř hnutí vzniknout názorová frakce; ANO je velmi specifický projekt svého zakladatele a výsostného šéfa, vše zásadní se odvíjí od jeho rozhodnutí. Možná se vzdá poslaneckého mandátu, zdlouhavé rokování Sněmovny ho upřímně nebaví a mohl by cele soustředit na volby 2025.

Čtěte také

Od nichž si hnutí slibuje vítězství naznačené oním historickým počtem hlasů pro Babiše. Čili ziskem zhruba milionu voličů, kteří se po volbách 2021 ocitli „bez zastoupení“, když propadly ČSSD i KSČM a neuspěly Přísaha, Trikolora i Volný blok. A k nimž se v prezidentské volbě evidentně přidala i část příznivců SPD. Zrovna ty by si ANO rádo udrželo. Jenže Okamura je lehce nedá a rovněž hned v sobotu to dal najevo jeho místopředseda Fiala, když na otázku po další opoziční spolupráci odvětil, že je to těžké, když je ANO v lecčem blízké vládní pětikoalici. Aby tedy bylo jasno.

Účet i pro prezidenta

Čtěte také

A především – dvoukolový prezidentský plebiscit je podstatně jinou kategorií než sněmovní volby. A pokud bychom optiku hnutí ANO užili i na druhý tábor, když Babiš neustále označoval Pavla za kandidáta pětikoalice, pak ta přece také získala milion navíc! Ale zřejmě se střízlivě nedomnívá, že ho má trvale v kapse.

Však předáci ANO jistě nazírají na Babišovo skóre podobně a ví, že je volební matematika záludná: jeden a půl plus jeden nejsou automaticky dva a půl. Tedy milionů hlasů. Které ovšem Babiš bude jistě dál zkoušet lovit. Ale má to četná rizika a měl by mít na paměti, jak se obžírným pohlcením latentních partnerů ocitl předloni jako příslovečný kůl v plotě. A nebyl by mu tehdy pomohl ani jindy tak umně čarující prezident Zeman, i kdyby ho zrovna nezradilo zdraví. Mimochodem, v něm Babiš ztrácí zdaleka nejužitečnějšího spřízněnce.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A na druhé straně ovšem také úzké spojenectví se Zemanem přispělo k tomu, že tři miliony hlasů pro Pavla byly zároveň – v mnoha případech především – proti Babišovi. A současně i závěrečným účtem odcházejícímu prezidentovi. K tomu tedy data po ruce nejsou, ale pořád je to mnohem blíž pravdě než vydávání černou za ve skutečnosti skoro bílou okem nemrknuvšími místopředsedy hnutí ANO.

Autor je komentátor Českého rozhlasu       

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.