Ondřej Konrád: Konečně snad impuls k volební novele

26. listopad 2022

Na páteční verdikt ministerstva vnitra se nečekalo s napětím; hlavní prezidentští kandidáti to měli dopředu v suchu. Ale zvědavá veřejnost byla. 

Jak dopadnou ti, kteří nebyli moc k vidění při sběru podpisů občanů na ulicích, a přesto jich odevzdali přes povinné penzum. Dále pak bývalý rektor UK Zima, vyrukovavší s mixem signatur senátorů, kteří po říjnových volbách v horní komoře zůstali, těch, co do ní nově vstoupili, a ovšem i pár takových, kterým mandát právě doběhl. 

Čtěte také

A jelikož se už tento případ zdál dost problematický, pak málokdo pochyboval, že může uspět paní Rohanová, opírající se o podpisy poslanců, kteří ze sněmovny zmizeli už před rokem!

Ale světe div se, právě ona je mezi devítkou prošlou úzkým hrdlem. S vysvětlením ministerských úředníků, že volební zákon časově nevymezuje období, kdy lze kandidaturu podávat. Absurditu takového náhledu netřeba rozvádět a vtipkovat se na to konto bude jistě vydatně.

Čtěte také

I když je ovšem možné, ne-li pravděpodobné, že některý z odmítnutých kandidátů na podivnost listiny Rohanové upozorní a ona vypadne po zásahu Nejvyššího správního soudu. K němu se ostatně hodlají odvolat i tři muži, kteří podpisy občanů možná získali od nějaké komerční agentury – to není nic proti ničemu.

Akorát že právě takové spíš nedbale získávané signatury se při důkladném ohledání ministerstvem pak ukážou ve vysokém počtu nevyhovující. Jak se stalo podnikatelům Janečkovi, Březinovi a Divišovi. Posledně jmenovanému přitom kandidatura utekla o pouhých sto dvacet hlasů, a tedy má pádný důvod se bránit a snad i šanci uspět.

Čas na novelu

Zbývá jen dodat, že Zimova výše zmíněná směs také prošla, ale s jistým pachem. A že by ministerstvo konečně mělo vzít v potaz, jak celou přímou volbu devalvují podpisy týchž poslanců nebo senátorů na víceru kandidátních listin.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Už před lety k tomu vydal Nejvyšší správní soud doporučující stanovisko. Nicméně resort vnitra na něj nereagoval. Ačkoli přijít s novelou volebního zákona není nic obtížného. Jen se někomu musí chtít to udělat. Sněmovna ve stávajícím složení by menší a k dobru věci mířící úpravu podle všeho přijala bez problémů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio