Ondřej Konrád: Paroubek v čele ČSSD B

18. únor 2024

Cože, sjezd strany s účastí ještě před rokem úřadující hlavy státu a s volbou někdejšího premiéra do funkce předsedy předmětem úsměšků? Bohužel, v některých periodikách a mnohde na sociálních sítích tomu tak je. Nikoli ovšem v médiu veřejné služby.

I když by se na konto mimořádného rokování České suverenity sociální demokracie žertovat dalo.

Proměny a sen

Už proto, jak subjekt zrozený druhdy pod rukama Jany Volfové, exposlankyně z časů, kdy Lidový dům ovládal Miloš Zeman, mění postupně jméno, zaměření i klíčové figury.

Čtěte také

Takže už byl Suverenitou – Blokem Jany Bobošíkové, pak Českou Suverenitou, před volbami 2021 ovšem na chvíli vyměněnou za Volný blok, dle „flákancem“ proslaveného rovněž exposlance Volného.

Anebo když Volfová na sjezdu prohlásila, že měla sen. Ale ne jako kdysi Martin Luther King o vyrovnání veškerých společenských nerovností a zjevení slávy Hospodinovy, nýbrž podstatně skromnější. O znovuzrození značky ČSSD. Aby ji mohla užívat, subjekt přejmenovala. Ne za snění, nýbrž reálně. A podle leckoho morálně povážlivě. Když se tradiční Česká strana sociálně demokratická stala vloni pouhou Sociální demokracií se zkratkou SOCDEM.

A jelikož Volfová cítila pro „ČSSD B“ potřebu odborníka, vzpomněla si na Jiřího Paroubka. Asi coby experta v oboru politikaření. A uctivě mu přenechala šéfovský post, do něhož byl v sobotu bez protikandidáta (to je teď snad nějaká móda), jednomyslně zvolen. A jak řečeno, přihlížel tomu Miloš Zeman. I když z fotografií působí klímavě.

Čtěte také

Ale zdání klame. Exprezident v posledním čase jakoby hibernaci vzdorující starý medvěd promlouvá k veřejnosti. Také na sjezdu v hotelu Ambassador, vnímaném Pražany léta coby kasino, opakoval svou tezi z nedávných týdnů, že je současná vláda partou amatérů. Zatímco Paroubek Fialův tým pasoval na „mimoně“. Nepůvodně ovšem, neboť to před ním učinil Babiš.

Kam Paroubek nikoho nepřivedl

A když je řeč o originalitě: součástí snu paní Volfové bylo prý to, aby stranu řídila osoba, která už jednou dovedla sociální demokracii do Strakovy akademie hlavním vchodem. A měla na mysli Paroubka.

Jenže obecně známé rčení o příchodu původních sociálních demokratů do úřadu vlády jaksi „předem“ pochází od Zemana ještě před tím, než ho roku 1998 naplnil. Paroubek „přítelkyně a přátelé“, jak se sociální demokraté oslovují, nikam nepřivedl, usedl do premiérského křesla zahřívaného během téhož funkčního období nejprve Špidlou a pak Grossem.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jak každý uzná, nic z toho k zasmání není. Ani Paroubkova slova o tom, že válka na Ukrajině je ve skutečnosti „kolektivního Západu“ s Ruskem. Ale on chce mír. A spolupráci s KSČM. Dokonce i se SOCDEM. Jejímž předákům ale více méně nadává.

Aby ne, když ho před pár lety do strany zpátky nepustili. A že se tehdy snažil! Zbývá jen dodat: už před sjezdem také prohlásil, že by se uměl dohodnout s Rajchlovou stranou PRO. Nu, pokud by o to ale stála. Jakož o komunikaci s Paroubkem a Volfovou – tedy mimo Zemana – vůbec někdo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.