Ondřej Konrád: Rakušan tam v Karviné

24. leden 2024

Těžko vzpomenout, kdy takřka jednohlasně a také médii skoro napříč znělo rčení o „jámě lvové“. I když na pondělní setkání předsedy Starostů s občany v karvinské pivnici by se hodilo spíš jiné úsloví týkající se „krále zvířat“. Totiž o vložení hlavy do lvího chřtánu.

Prastarému cirkusovému chef-d'œuvre se totiž neoddiskutovatelný risk Víta Rakušana spíš podobá. Už proto, že jako někdejší cirkusoví krotitelé do toho šel sám od sebe, kdežto starozákonní prorok Daniel byl mezi lvy uvržen.

Čtěte také

A kdo viděl nebo slyšel aspoň kousek záznamu prvé z jeho debat pod heslem „bez cenzury“, byl jistou divokostí a jednostranností ze strany účastníků asi překvapen. A jelikož se mimo jiné skandovalo „demisi, demisi“, bylo zřejmé, že přítomní už byli na nějakém protivládním mítinku nebo jej pozorně sledovali.

Zněl ovšem i pískot a nadávky do fašisty, což má samozřejmě souvislost s Ukrajinou a kremelským pohledem na ni. A tak dále. Půda to tedy byla pro ministra vnitra a vicepremiéra vlády v těchto končinách obzvlášť nemilované hodně horká.

Hojní a napružení

A na takové hodlá Rakušan vstoupit v příštích týdnech ještě sedmkrát v regionech, kde se STANu ani vládním stranám nevede, zato opozice tam jen kvete. A jelikož cyklus názvem přímo oslovuje odpůrce pětikoalice, ti se, jak vidno z pondělku, dostaví v hojném počtu a dostatečně napruženi.

Čtěte také

Organizátoři možná čekali o něco víc osob se zájmem o věcnou diskusi. Nicméně Rakušan to celé srdnatě ustával a za odvahu i rozvahu je také chválen. Podobné to ovšem může čekat i na příštích štacích, včetně závěrečné opět na Ostravsku v Havířově. Podle jeho následné reflexe pro něj byla premiéra poučná, přímo se prý dozvídá, co občany v opomíjených končinách republiky nejvíc trápí.

Ale podobné, jako přišli do karvinské pivnice, asi těžko přesvědčí o něčem víc, než že se neobává setkání s nimi. A snad i že bude vládním kolegům o potížích takových lokalit referovat. Voliče mezi nimi nezíská, maximálně určitý respekt. A osobní setkání jistě částečně obrušuje ostré hrany. Což není tak málo.

Přijde poznání?

Stejně jako snaha ukázat široké veřejnosti, že se Starostové zajímají nejen o své sympatizanty. Připomíná to výjezdy prezidenta Pavla do končin, které ho spíše nevolily a ve kterých je nakonec vcelku pozitivně přijímán. To ale tak docela srovnávat nelze, neboť hlavu státu lidé vnímají jinak než představitele vlády, kreslené opozicí neustále v nejčernějších barvách.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jestli bude Rakušan na konci března jaksi „moudřejší“ a co z toho pro něho poplyne, nad tím zůstává poměrně velký otazník. Zatím je pouze jasné, že pomyslné strkání hlavy do lví tlamy bude pokračovat a že Rakušan si od něho – pro někoho asi naivně – slibuje určité poznání. A ovšem, už teď vzbuzuje uznalé přikývnutí, které se na počátku trojnásobně volebního roku počítá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio