Ondřej Konrád: Skoro už návyk na obstrukce

16. leden 2024

„Nadále jsem připravený s opozicí jednat. V žádném případě nechci říkat, že už se o tom s nikým nikdy nechceme bavit. Jestli přijde opozice s návrhy, jak udělat volby v zahraničí ještě bezpečnější, nebráním se tomu.“

Řekl těsně před zahájením lednového rokování poslanců šéf nepočetnějšího vládního klubu ODS Marek Benda.

Čtěte také

Nicméně hned dodal, že nějakou pro koalici přijatelnou verzi zákona o korespondenční volbě od hnutí ANO nebo SPD neočekává. Pokud je známo, žádná také připravena není, opozice chce pouze zabránit, aby norma byla platná už u příštích všeobecných voleb.

A plenta kolem volební urny je pro ni „svatá“, nic jiného prý nezaručuje skutečně svobodnou volbu. SPD dokonce možnost, aby Češi žijící v zahraničí nemuseli kvůli volbám jezdit třeba až stovky kilometrů na vyslanectví nebo konzulát, považuje za protiústavní.

Marginální příklady

Řeč je o tématu, které bude podle všeho prvému poslaneckému plénu roku 2024 dominovat, neboť opozice slibuje opět rekordní řečnické maratóny a premiér stínové vlády hnutí ANO Havlíček „srolované ponožky“ koaliční většiny. Která ale právě proto, že má v dolní komoře majoritu, korespondenční volbu samozřejmě prosadí.

Čtěte také

A de facto tím naplní jeden z bodů vládního programu hnutí ANO po volbách roku 2017. Dnes v drtivé většině členských států Evropské unie zavedená praxe (ne u čerstvého člena Unie Chorvatska a také na Maltě, ve Francii sice není možná volba korespondenční, nýbrž elektronická) se totiž Babišově hnutí zamlouvala.

Ale postupem času se z ní stalo cosi jakoby od ďábla pocházejícího. Přičemž příklady nějakých lokálních manipulací, které politikové ANO uvádějí, nemají nikdy na výsledky vliv. A obdobné excesy se dějí například u komunálních voleb běžně i u nás: termín kupování hlasů jistě slyšel každý a žádná plenta podvodům nezabránila.

Obavy spíš liché

Proč opozici toto téma tak rozpaluje, že je ochotna kvůli němu obstruovat ve velkém, se zdá zvláštní. Protože pokud je za tím obava, že Češi v cizině nefandí stranám, řekněme, populistickým, a čím méně se jich voleb účastní, tím lépe, stačí se podívat na Slovensko, které korespondenční volbu zavedenou má. A přesto v nich vyhrála jednoznačně strana ultra-populistická.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Voliči ze zahraničí to nezvrátili. Hnutí ANO ovšem roku 2021 prohrálo s koalicí Spolu jen o pár desítek tisíc hlasů. Mimochodem i o naprostou většinu ze 13 tisíc lístků odevzdaných ve světě.

Ty samy nerozhodly, ale Babišův pohled patrně změnily. A tudíž se obstrukční kolo zase rozjede. V tomto funkčním období Sněmovny už poněkolikáté. Opoziční příznivce to sice jistě potěší, ale možná budou trochu na rozpacích, proč tolik humbuku kolem věci v zásadě podružné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.