Ondřej Konrád: Zkouška vládní odvahy?

6. únor 2024

Na první pohled by se zdálo, že vláda s důvěrou, jakou momentální česká vykazuje, by na takový podnět neměla ani pomyslet. A že se kolem něho musí rozpoutat bouře emotivní nevole. Ale zdání občas klame. Jurečkovo ministerstvo na návrh NERVu v plánu na pomoc české ekonomice o nástroji ke snazšímu propouštění zaměstnanců seriózně uvažuje.

A věc prošla médii s obvyklými komentáři čtenářů zatím vcelku mírnými. I když tu a tam nějaké echo z časů pradávných sociálních bouří zaznělo. Ale spíš ojediněle. Což může mít poměrně jednoduchou příčinu: čeká se na výši kompenzace pro propouštěné. Což je evidentně ústřední bod opatření a klíč k jeho prosazení. 

Logické argumenty 

Které má ovšem jinak obecně pochopitelnou logiku, lapidárně vyjádřenou experty NERVu, podle nichž existují firmy, které nemohou dokončovat zakázky kvůli nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců a ti problémoví, nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud tedy zásadně neporuší tak řečenou „pracovní kázeň“, jsou u nás takřka nepropustitelní. 

Čtěte také

Na rozdíl od praxe řady evropských zemí, kde pružnější pravidla zdravě hýbají pracovním trhem a pomáhají i menším společnostem s výběrem potřebných zaměstnanců. 

Což by samozřejmě uvítaly zaměstnavatelské svazy a jaksi z principu musí být proti odbory, kterým především půjde o už zmíněné odstupné. Pokud se jim bude zdát odpovídající, věcné argumenty proč muset držet v zaměstnání nevýkonné osoby asi těžko naleznou. Byť odborový lídr Středula namítá, že zaměstnavatel může propouštět, jen prý musí mít v malíčku zákoník práce. Což je ale pravda jen velmi částečná. 

Autentičtí v zastoupení

A tak zřejmě přece jen bude věc předmětem zápolení, do něhož se v roli „ochránců slabších“ vloží opozice a vše bude mít rysy střetu levice s pravicí. Byť poslední léta často slýcháme, že je takové vnímání politiky už překonané. 

Čtěte také

Do jisté míry asi ano, ale když půjde o uvolněné ruce podnikatelů, vynoří se v neztenčené síle. Bez ohledu na to, že nyní ve sněmovně nesedí autentická levice, za níž se prohlašují komunisté i sociální demokraté. 

Jako kdyby neviděli, jak je už delší dobu supluje hnutí ANO. Jehož šéfem je ovšem paradoxně super-podnikatel, kterému by zjednodušené propouštění mělo vyhovovat. A tak je otázkou, jestli se Andrej Babiš do případné bitvy sám intenzivněji zapojí, nebo ji raději nechá na dvojici svých zdatných parlamentních zástupců Schillerová - Havlíček. 

Ondřej Konrád

To všechno je ovšem ještě předčasné a nevíme, jestli se už tak nepopulární vláda do této záležitosti přece jenom pustí. V trojnásobně volebním roce. Ten příští ale bude mít ruce ještě o něco svázanější. Pokusit se rozhýbat ekonomiku musí začít už letos. I s užitím receptů NERVu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.