Ondřej Soukup: Syn Putinova mluvčího bojoval na Ukrajině? Je dost dobrých důvodů o tom pochybovat

25. duben 2023

Nikolaj Peskov, 33letý syn mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, měl údajně půl roku bojovat na Ukrajině jako obyčejný dělostřelec v řadách žoldácké Wagnerovy skupiny. Prohlásil to sám její zakladatel Jevgenij Prigožin. Pochybovači si ale všímají, že v době, kdy měl bojovat na Donbasu, Nikolajův automobil Tesla dostal dvě pokuty za překročení rychlosti. 

Sám Nikolaj Peskov potvrdil listu Komsomolskaja pravda, že skutečně půl roku bojoval coby obsluha raketometu Uragan, a dokonce dostal medaili Za odvahu.

Čtěte také

Rodina ho prý podpořila, nyní už je doma a údajně zvažuje, že se na frontu zase někdy vrátí. V jednotce měl sloužit pod falešným jménem a nikdo prý nevěděl, kdo ve skutečnosti je. 

Není divu, že mnozí se na to dívají poněkud skepticky. Syn z prvního Peskovova manželství se totiž dosud projevoval spíše jako hrdina společenských magazínů, deset let žil ve Velké Británii a teprve poté, co se po anexi Krymu dostal na sankční seznamy, vrátil se do Ruska.

Ostatně, další tři děti Dmitrije Peskova z druhého manželství žijí ve Francii a jeho dcera Jelizaveta po ruském vpádu na Ukrajinu publikovala na sociálních sítích hashtag Ne válce, pravda později post smazala. 

Kritika způsobu vedení války

Po vyhlášení mobilizace se Nikolaji Peskovovi dovolal jeden z opozičních aktivistů a představil se jako pracovník vojenské správy a vyzval ho, aby se dostavil k převzetí povolávacího rozkazu. Viditelně zaskočený Peskov řekl, že nikam chodit nebude a problém bude řešit „na jiné úrovni“.

Čtěte také

Dmitrij Peskov je terčem kritiky ze strany hurápatriotů, kteří ho obviňují z nedostatku vlastenectví. Byl to právě jeden z proválečných Telegram kanálů, který upozornil na to, že Tesla mladého Peskova se v době jeho údajné služby v armádě volně pohybovala po Moskvě.

A dokonce si dal práci a vyzpovídal bývalé a současné dělostřelce Wagnerovy skupiny a nikdo o žádném Nikolaji Peskovovi nevěděl. Naopak jeho moskevští přátelé si prý nevšimli, že by Nikolaj někam na delší dobu odjížděl. 

Což může a nemusí být pravda. Auto mohl používat někdo jiný a v jednotce skutečně nemuseli vědět, kdo je jejich spolubojovník. Každopádně to ukazuje na rostoucí frustraci ruských zastánců války na Ukrajině.

Novinář Ondřej Soukup

Stále více se jejich kritika způsobu vedení války a především na velmi z jejich pohledu neuspokojivé výsledky obrací proti představitelům Kremlu a někteří už se odvažují kritizovat i samotného Vladimira Putina. Takže ať už Nikolaj Peskov na frontě skutečně byl, nebo to celé bylo zinscenované divadlo, důležité je, že Kreml cítí jejich naštvání, a proto se odhodlal ke zveřejnění této zprávy. Třeba doufají, že jim to alespoň někdo uvěří. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio