Ondřej Vaculík: Kočka na střeše

15. srpen 2019

Sedím na dvoře a čtu si noviny. Původně jsem chtěl vyrazit autem na Moravu, ale pak jsem uvážil, že cíl mé cesty není tak důležitý vzhledem ke všem rizikům na cestě samé. 

Prázdninové zácpy aut na výpadovkách, kolony na zúženích, kde se něco opravuje. Zácpy a vedro k tomu a nejistota: Budeme tu stát půl hodiny, nebo i tři? Na dvoře je mi dobře, a oni se na Moravě beze mne obejdou.

Pozoruji kočku. Ráda by se prošla po hřebenu našeho domu. Odhodlává se vyskočit na větev. Očima vyměřuje tu vzdálenost a rozmýšlí si techniku skoku. Tedy kočka, jak víme, nepřemýšlí, nemá rozum, dělá to instinktem.

Čtěte také

Přesným skokem je na větvi, po ní opatrně, ale jistě kráčí ke štítu našeho domu, tam se zastaví, uvažuje a zase přemýšlí jak dál, tedy neuvažuje a nepřemýšlí, instinktem proměřuje vzdálenost, odhodlává se ke skoku, a už je bezpečně na střeše. Pak si kráčí po hřebeni a kochá se pohledem do krajiny.

V novinách čtu, že česká Škoda Auto potřebuje někde v Turecku postavit svůj nový závod, protože v Evropě už nemá dostatečné kapacity. Šéf firmy Bernhard Maier uvedl, že automobilka by dokázala v Evropě prodat o sto tisíc aut víc, kdyby je měla kde vyrobit. Dozorčí rada koncernu Volkswagen uvažovala ještě nad Bulharskem, ale rozhodla se pro to Turecko.

Nejvyšší manažeři firmy jistě vzali rozum do hrsti a usoudili, že Evropě je zapotřebí dalších tisíců osobních automobilů navíc, jako by naše silnice zely prázdnotou, nebo naší touhou bylo srdnatě vyrážet do stále větších kolon a automobilových kalamit a nemít kde zaparkovat.

Čtěte také

Myslím na kočku a její instinkty, jimiž uspokojuje všechny své tužby a potřeby. Domníval jsem se, že když tu nyní sedím na dvoře, pozoruji kočku a čtu noviny, že je to výsledkem rozumného, uvážlivého vyhodnocení dopravní situace: tedy pokud možno vyhnout se přetíženým silnicím.

Že podobně jako já řeší svou dovolenou možná tisíce lidí, a nesedí-li přímo na dvorku a nepozorují-li zrovna kočku a nečtou-li noviny, pak vítanější je pro ně vycházka do lesa, výprava na nedaleký hrad nebo jen krátký výlet autem po místních silnicích.

Vždyť určitou kvalitou dovolené může být také odpočinout si od auta! Nemuset sdílet tu zběsilost provozu a trnout, jestli se můj automobil jako naschvál neporouchá zrovna v tom desetikilometrovém zúženém úseku nebo v tunelu Blanka.

Myslel jsem si, že je to rozum, který mě navádí raději se tomu všemu vyhnout. Ale on je to asi jen nějaký instinkt. Protože ty rozumné ekonomické úvahy, zákonitosti trhu, empirické propočty rentability a zisku naopak vedou k nutnosti zvýšit produkci aut pro Evropu ještě o další statisíce.

Dívám se na kočku, kterou ale pouhý instinkt přesně a bezpečně dovede tam, kam dojíti chce.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.