Opatovice chtějí postavit sportovní areál s umělým kopcem na sáňkování

8. září 2021 09:15

V Opatovicích nad Labem plánují do dvou let začít stavět rozsáhlý volnočasový areál za miliony korun, do kterého by lidé mohli chodit odpočívat a nebo sportovat. Ambiciózní projekt počítá s výstavbou anglického lesoparku, několika sportovních hřišť a taky umělým pahorkem na sáňkování.

Některé atrakce ovšem nejspíš nebudou zadarmo. Jak řekl nezávislý starosta Opatovic Pavel Kohout, v tuto chvíli vážně zvažují, že by určité plochy měly být zpoplatněné. Týká se to třeba vstupu na beach volejbalové hřiště, hřiště na malou kopanou nebo na hokejbal.

Čtěte také

Podle Kohouta nechtějí na areálu vydělávat, ale získat alespoň nějaké peníze na jeho provoz a pravidelnou údržbu, a právě na to by měly sloužit peníze ze vstupného. Definitivně to ale ještě rozhodnuté není.

Lidé teď navíc ještě můžou návrh, jak by mohl areál vypadat, připomínkovat a říct si, jestli jim v architektonické studii něco chybí, jaké hrací prvky by tam mohly být nebo nemusely apod.

Sáňkování i tréninky hasičů?

Součástí by navíc měl být i uměle navršený pahorek, na který by děti v zimě mohly chodit sáňkovat a bobovat, ve hře ji dětské hřiště nebo plocha na požární sport.       

Podle vedení obce budou připomínky místních k aktuální studii klíčové pro to, jak volnočasový areál nakonec bude rozsáhlý, kolik v něm bude atrakcí a taky kolik bude stát a kolik peněz radnice utratí za výkupy pozemků potřebných pro stavbu. Část parcel totiž patří soukromým vlastníkům.

Od toho všeho by se mělo následně odrazit i projektování a další přípravné práce včetně žádosti o případnou dotaci. Vedení Opatovic zatím náklady odhaduje na 20 milionů korun, a pokud vše půjde hladce, mohlo by se začít stavět už příští rok.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související