Opera Prodaná nevěsta je banger právem. Za zmínku stojí i její libreto

8. leden 2024

Ve pátém díle speciálu Buchty čtou o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl, se Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček zabývají výjimečně nikoliv klasickou knihou, ale libretem opery Prodaná nevěsta, které Stanislava vzalo za srdce.

Ivanka se hned jala doptávat, proč si pedagog toto dílko, jehož operní zpracování mělo premiéru roku 1866, vybral a jak by ho měl běžný člověk shrnout tak, aby to Standu zaujalo třeba při maturitě nebo na večírku. Pro Stanislava je libreto Karla Sabiny především o tom, že jako národ omlouváme i nemorální chování, pokud je to např. ve jménu obrany mladé dívky nebo lásky. Zuzanu jako přízemní osobu zajímalo, o čem opera vlastně je. Standa ochotně shrnul, že děj nás zavádí do vesnice, kde žijí Jeník a Mařenka, dva mladí lidé, kteří se mají rádi. Mařenka se však má provdat za syna bohatého sedláka Míchy, u něhož se její otec zadlužil. Mladá dívka se ale nehodlá jen tak vzdát své lásky a svatbu s vybraným ženichem odmítá. A jak to dopadne, to nebudeme spoilovat.

Také se samozřejmě probíralo, kdo byl Kecal a proč pomáhal uzavírat sňatky a další obchody - dříve totiž svatby byly ekonomickou nutností, minimálně pro nesezdané ženy. Stanislav také představil svou tezi o tom, že autor libreta Karel Sabina možná svůj masterpiece zamýšlel jako meta výsměch, podle dalších vykladačů jako omluvu svého konfidentství, ale přesvědčivé důkazy pro to nejsou. Ivana se pak ještě pozastavovala nad tím, že v textu libreta se adoruje pivo, ale Stanislavovi to přišlo přirozené, protože pijácká poezie má tisíciletou tradici. Zuzana pak ještě stihla zaflexit, že chodí do divadla a Stanislav zproblematizoval pojem národní opera.

Poslechněte si, jak Buchty čtou libreto opery Prodaná nevěsta.

Buchty čtou: Zuzana

Zuzana Fuksová

Bydlím v Brně, protože se tu dá chodit pěšky. Mám ráda různé druhy kuchyňské soli, lelkování a prohlížení kabelek na internetu. Vystudovala jsem sociální práci a leccos nedostudovala. Mám trochu OCD, krizi středního věku a taky dceru.a

Buchty čtou: Ivana

Ivana Veselková

Mám tři psy, bydlím v Praze, snažím se chovat jako tzv. dospělý člověk, ale moc mi to nejde. Vystudovala jsem mezinárodní vztahy, ale většinu studijních znalostí jsem zase hezky zapomněla. Mám ráda sladkosti, teplo a crossfit.

Buchty čtou: Stanislav

Stanislav Zajíček

Rodák z Děčína, který byl v letech 1990–1992 poslancem za OF v České národní radě a milovník Komenského je od roku 1993 profesorem českého jazyka a latiny na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Své studenty vede především k esejistické a umělecké tvorbě, kritickému myšlení a k aktivnímu zájmu o věci veřejné.

Buchty čtou jsou speciální díly podcastu Buchty o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl. Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček vám představí literární klasiku tak, že vás to bude bavit a ještě se i něco dozvíte.

Také jste před maturitou jen s vypětím sil přelouskali Babičku a pamatujete si z ní jen Sultána, Tyrla a to, že někdo šukal po světnici? Také vám z Proměny utkvěla pouze vzpomínka, že se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů a shledal, že je z něj nestvůrný hmyz? Pak je tu pro vás minisérie Buchty čtou, díky které možná přijdete na to, že louskání knih nepatří do stejného ranku přežitků jako upalování čarodějnic nebo předení.

Všechny díly pořadu najdete zde nebo jako podcast na wave.cz/podcasty.

autoři: Ivana Veselková , Zuzana Fuksová , Stanislav Zajíček
Spustit audio