Operace šedého zákalu je statisticky nejúspěšnější operací v medicíně u nás, říká zkušený oftalmolog

9. listopad 2023

Hostem naší oční radioporadny je oftalmolog a primář oční kliniky Oftex Vladimír Korda. Naším dnešním tématem je šedý zákal. Většina lidí, když se vedle sebe postaví šedý a zelený zákal, tak ten šedý bere jako méně závažný. S klidem, že je to řešitelné a léčitelné.

Můžeme vysvětlit rozdíl mezi šedým a zeleným zákalem?
Je to patrné už z jejich názvů. Šedý zákal znamená, že čočka v oku ztrácí svoji průhlednost a začne měnit svoji barvu do šeda. Proto se obraz a zrak mění do šeda. A zelený zákal je podstatně méně častý, řešíme ho spíše léčbou pomocí kapek. Zelený zákal se více objevuje na zadní části oka, v oblasti zrakového nervu a očního pozadí.

Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nicméně šedý zákal je pro nás dominantní a nejčastější choroba v očním lékařství. A je to choroba velmi úspěšně léčená pomocí operace. První operace proběhly před nějakými 70 či 80 lety a tím, jak se vyvíjela medicína , tak v současné době se doba trvání této operace pohybuje v řádu 8 až 15 minut podle typu onemocnění, jak je rozsáhlý šedý zákal.

Máme 130 až 150 000 odoperovaných pacientů s šedým zákalem za rok. A díky moderní technologii je zákrok velmi přesný.
MUDr. Vladimír Korda, oftalmolog a primář oční kliniky Oftex

Operační rána se zmenšila do 2 milimetrů. A hlavně, jsme schopni pacientovi nabídnout, pokud měl šedý zákal a zároveň třeba nějakou dioptrickou vadu, kvalitní úpravu. Před operací s ním vše rozebereme do detailů, jaký zvolit správný implantát. A pomoci mu, aby tak mohl fungovat po operaci. Vidím to jako celosvětový trend.

Čtěte také

Obecně je operace šedého zákalu statisticky nejúspěšnější operací v medicíně u nás v České republice. Máme kolem 130 až 150 000 odoperovaných pacientů za rok. A díky moderní technologii, kdy se operace dělá standardní, ale i laserovou metodou, je zákrok velmi přesný, lepší než ultrazvuk. Na druhou stranu ne všechny šedé zákaly můžeme operovat laserem.

Ještě se vrátím k těm implantátům. To je taková éra posledních 12 či 15 let, kdy volba správné vnitrooční čočky neboli implantátu, těm pacientům výrazně zlepší kvalitu života. Oni mohou řídit auto, vidí dobře na palubní desku, podívají se na hodinky i mobilní telefon bez brýlí.

Šedý zákal se může projevit nějakým zamlženým viděním nebo jak?
Ze začátku připadá tomu člověku, že mu chybí dioptr. Že se mu zhoršuje zrak na dálku nebo obráceně, hůře čte. Jde k optikovi, ten mu lehce upraví dioptr, zase se to zlepší, ten šedý zákal mění dioptrie. Ale zároveň po delší době, pokročilostí toho šedého zákalu, začneme vnímat, že zrak se mění do šeda. A v některých místech vidíme větší šeď na obraze.

Čtěte také

Kdy je tedy vhodný čas u šedého zákalu na operaci? Je nutné čekat, až to dospěje do nějaké fáze?
Vycházíme z toho, když pacient sám řekne, že už to chce řešit a vnímá, že mu už zrak nevyhovuje. Zásadní je, co ten člověk dělá, jak se mu daří, jestli má nějaké potíže a co mu v životě ten šedý zákal ovlivňuje. Jestli může řídit auta, jestli může číst. Pokud je to už nějakým způsobem narušeno, tak vždy doporučujeme operaci.

Protože operace má tak vysokou úspěšnost a dá se výsledek velmi dobře spočítat i díky tomu implantátu. Operaci šedého zákalu bereme jako velmi úspěšný zákrok nejen v oční medicíně, ale vůbec v celostní medicíně.

Čtěte také

Možná může nastat i obava z promeškání, aby to nedošlo do nějaké fáze, kdy už to třeba nepůjde napravit?
Pokud je ten člověk na tom dobře psychicky a vnímá sám sebe, tak vždy včas přijde. V současné době operujeme šedé zákaly relativně poměrně brzy. A to ne z důvodu, že bychom měli těch pacientů málo, nebo že bychom chtěli každého operovat, ale víme, že nároky na životní styl a kvalitu zraku stále stoupají.

Každý chce dobře vidět a právě tím, že neřešíme pouze šedý zákal, zároveň následně při jednom i ty dioptrie, které tam člověk má před operací, tak vše pěkně pacientovi upravíme tak, aby mohl číst a vidět do všech možných vzdálenosti bez brýlí.

Vladimír Korda a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s očním lékařem Vladimírem Kordou, primářem oční kliniky Oftex, nejen o laserových operacích šedého zákalu, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související