Opravy hlavních silničních tahů, ale taky cest druhých a třetích tříd. Kde letos v Olomouckém kraji čekat uzavírky?

3. leden 2024 10:17

Silničáři z Olomouckého kraje chystají i na letošní rok řadu dopravních investic. Pokračovat budou například ve stavbě dálnice D55 a opraví i některé hlavní silniční tahy. V plánu ale mají taky rekonstrukce mostů a cest v obcích.

Silničáři v letošním roce začnou u Olomouce připravovat propojení dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem. Zahájit stavbu chtějí už na jaře. Pokračovat s pracemi budou podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla také na dalších stavbách.

„Olomoucká správa Ředitelství silnic a dálnic plánuje pokračovat se stavbou dálnice D55 a silnice první třídy číslo 11 včetně dokončení novostavby obchvatu Bludova,“ popisuje Rýdl.

Nový asfalt i opravy mostů

Na obchvat Bludova mohli vjet řidiči poprvé už před Vánoci. Kromě toho ale ředitelství chystá také opravy a údržbu za odhadem celkem 600 milionů korun.

„Nový asfalt položíme například na silnicích 35, 46, 47 a 55. Opravy mostů provedeme například v Zábřehu nebo v Nasobůrkách. Ve Šternberku se můžou během oprav tvořit kolony. Průtah tam projíždí přes 17 tisíc vozidel denně všech kategorií. Pokusíme se vyjednat se zhotovitelem co nejmenší dopad dopravy na řidiče a místní obyvatele,“ dodává Rýdl.

Kraj investuje zhruba miliardu

Opravy chystá také Olomoucký kraj, který spravuje silnice druhých a třetích tříd. Podle hejtmana Josefa Suchánka z koalice Pirátů a STAN kraj investuje do rekonstrukcí zhruba stejné finance jako loni. „Všechny naprojektované akce, na které tedy máme projektovou dokumentaci, tak budou podpořeny. Bude to kolem miliardy,“

Hejtman popsal, o jaké silně konkrétně půjde. „Z těch našich finančních prostředků to bude silnice Přerov – Doloplazy 180 milionů korun, potom Skrbeň průtah, stavební úpravy silnic Horka nad Moravou, Čertoryje, Růžové údolí, Svébohov, Hanušovice, Kopřivná.“

Silničáři se pustí také do oprav mostů. V plánu mají rekonstrukci v Pěnčicích, Dřevohosticích, Čechách pod Kosířem, Libině, Paloníně a Svébohově.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio